Neděle: Doba cukrová

10. červen 2018

Jsme závislí na cukru? Jíme více cukru než dřív? Proč je cukr i v jiných potravinách než v cukrovinkách? Snažíte se omezit umělá sladidla ve svém jídelníčku? Jde to vůbec?

Dáváte dětem cukrovinky? Sledujete, z jakých sladidel jsou vyrobené? Kolik je v nich cukru? Máte někdy neodbytnou potřebu dát si něco sladkého? Opravdu v tu chvíli naše tělo touží po čokoládové tyčince? Není nadměrná spotřeba cukru jen jednou z fám? Opravdu škodí bílý sladký prášek našemu zdraví?

Za rok sní v průměru každý Čech téměř 40 kilogramů cukru, pro tělo je to podle názoru některých odborníků dávka nadmíru vysoká. Jsme tak prý blíž nemocem jako je Alzheimer, metabolický syndrom nebo chorobám srdce.

Přitom spotřeba cukru v posledních desetiletích stoupá a najdeme ho i v takových potravinách, kde by člověk cukr nečekal – v těstovinách, nakládaných rybičkách, nebo třeba v solených brambůrkách.

autor: Romana Lehmannová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.