Nastartuj zdravý životní styl s Dámskou jízdou. Zkusí to jednašedesátiletá Jana

2. říjen 2015

Paní Jana letos oslavila 61. narozeniny. Už mnohokrát se pokoušela změnit svůj životní styl a odstranit jo-jo efekt. Nakonec souhlasila, že se stane figurantkou v novém projektu pořadu Dámská jízda. Pomůže jí výživová poradkyně Jindra Jeníková.

„Jak člověk stárne, začínají se ozývat zdravotní problémy. Dýchám těžce, nezvládám běh jako dřív. Motivací je pro také moje dcera, která před dvěma lety úplně změnila životní styl a jídelníček, a manžel, který řekl, že mě podpoří a bude jíst stejná jídla jako já,“ říká paní Jana.

Paní Jana v září 2015. Projekt Nastartuj zdravý životní styl s Dámskou jízdou začal

Podle výživové poradkyně Jindry Jeníkové má obrovskou šanci na dobrý výsledek, protože její rozhodnutí není momentální. „Je vidět, že o tom dlouho přemýšlela a má motivaci. Dobré také je, že manžel souhlasí se změnou jídelníčku. Když totiž ženy musí vařit zvlášť pro sebe a zvlášť pro manžela, vzdávají to,“ říká.

Na úvod musela paní Jana podstoupit diagnostiku na speciálním přístroji, který měří množství svalové hmoty, tukové tkáně a další parametry. Výživovou poradkyni také zajímalo, zda Jana sportuje. Pochválila ji za to, že po městě jezdí vždy na kole, chodí na jógu a podniká i delší cyklistické výlety s manželem.

Ptala se také na pitný režim. „Paní Jana zapadá do všeobecného vzorku žen tím, že málo pije. Voda je ale základ všeho. Pokud chceme zhubnout, díky vodě se nám dostanou živiny ke svalům, které začnou lépe pracovat a pálí tukovou buňku. Voda také pomáhá zbavit se odpadních látek. Bez tekutin to nepůjde,“ zdůraznila Jindra Jeníková.

Paní Jana měří 156 centimetrů a ke konci září váží 68,4 kilogramů. Diagnostika ukázala, že má silně rozkolísanou hladinu vody v těle a celkem 25,7 kilogramů tuku. „To činí 37,5 procent tuku v těle, ideálně bychom se potřebovali dostat co nejblíže ke 30 procentům. Útrobní tuk zabírá 139,4 centimetrů čtverečních a aby byla zdravotně v pořádku, je třeba méně než 100 centimetrů čtverečních,“ dodává Jindra Jeníková. Útrobní tuk je podle ní velmi nebezpečný, způsobuje totiž řadu civilizačních onemocnění jako je vysoký tlak, cukrovka, mozkové příhody nebo i problémy s nadýmáním a dýchavičností.

Na závěr Jindra Jeníková vypracuje pro paní Janu jídelníček. Jaký pokrok jí to za měsíc přinese, zjistíte v poslední říjnové Dámské jízdě.

Spustit audio