Nasbírejte si v lese borovicový pyl, je to cenný pomocník pro zdraví
Tip, jak nasbírat v lese borovicový pyl a jak ho využít k podpoře zdraví, poslali do pořadu Dámská jízda manželé Bednářovi z jihočeské Paříže. Chtějí se o něj podělit s dalšími posluchači.
Stačí si vzít desetilitrový kbelík a z větví otřepávat pyl. Počítejte s tím, že budete žlutí od hlavy až k patě, ale na pokožce je to velmi příjemné, protože pyl je jemnější než zásyp.
Poté z pylu vyberte broučky, jehličí a nečistoty a dejte ho nejlépe do tmavé sklenice s uzavíratelným víčkem a uložte do lednice. Můžete ho pak přidávat třeba do oblíbených smoothie.
Už naše babičky věděly, že pyl je výborný na opruzeniny, menší proleženiny a v posledních letech se začal využívat mnohem šířeji. Obsahuje desítky nejrůznějších látek, většinu vitamínů, látky, které jsou součástí některých léků proti stárnutí.
Z pylu lze také vyrobit tinkturu:
50 až 100 gramů pylu nasypeme do velké skleněné nádoby, přidáme dostatek alkoholu (nejméně 70% nebo vodku s 40%) tak, aby pokryl celý pyl. Nádobu uzavřeme a necháme dva týdny ležet na chladném a suchém místě ve stínu.
Během dvou týdnů nádobu protřepáváme nebo promícháváme, aby se pyl neusazoval na dně. Poslední den nádobu naposledy protřepeme a necháme pyl zcela usadit na dně. Když se usadí, můžeme pomocí kapátka přesunout tinkturu do menší lahvičky z tmavého skla, nebo použít kávový filtr a pomocí trychtýře směs přecedit.
Užívat začínáme malé množství, abychom zjistili, zda nejsme na borovicový pyl alergičtí. Dáme dvě kapky pod jazyk a snažíme se je pod jazykem udržet co nejdéle, protože se tak látky dostávají nejrychleji do krevního řečiště a nezničí je žaludeční šťávy.
Když si ověříme, že nejsme alergičtí, můžeme zvýšit množství na jednu nebo dvě kapky tinktury před každým jídlem.
Jak borovicový pyl pomáhá?
- Podporuje aktivitu jaterních buněk a pomáhá k detoxikaci jater.
- Odstraňuje žlutohnědé skvrny na pokožce a také pigment, takže pokožka zůstává čistá a krásná.
- Obsahuje vitamín C, E a vitamíny skupiny B, které se podílejí na správné funkci buněk.
- Snižuje hladinu tuku a cholesterolu v krvi.
- Chrání tělo před volnými radikály.
- Posiluje imunitní systém.
- Působí protizánětlivě.
- Posiluje antivirovou ochranu.
- Pomáhá zbavit tělo škodlivých látek.
- Ochraňuje slinivku břišní.
- Podporuje sekreci inzulínu, což zmírňuje příznaky diabetu.
- Zlepšuje plodnost.
- Pomáhá při poruchách trávicí soustavy, zlepšuje trávení a má pozitivní účinky při zácpě.
Související
-
I bez lepku se dá upéct skvělé pečivo. Nepoznáte rozdíl, říká autorka kuchařky
Vaříme bez lepku. To je životní příběh Radky Vrzalové z Českých Budějovic. Maminka dvou dcer musela začít vařit jinak, když zjistila, že jedno z jejích dětí trpí celiakií.
-
Kniha o pivu naučí správně ochutnávat oblíbený nápoj a také...
Jak pivo poznávat, ochutnávat a párovat s jídlem. Tak zní podtitul Knihy o pivu, kterou vydalo nakladatelství Smart Press. V pořadu Dámská jízda publikací zalistova...
-
Mongolský recept na angínu a chřipku
Součástí pořadu Dámská jízda je rubrika Pomáhejme si. V ní se posluchači mohou podělit o své tipy pro domácnost, ale i zdraví. Tentokrát autorce Mirce Nezvalové pos...
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.