Nad některými sociálními službami v Jindřichově Hradci visí Damoklův meč

3. červen 2013

Jindřichohradecký Klokánek, Centrum pobytových a ambulantních sociálních služeb Bobelovka nebo noclehárna pro muže – všechna tato zařízení se potýkají s nedostatkem peněz. V Klokánku dokonce někteří zaměstnanci nedostali ještě ani únorovou výplatu.

Na konci června zde dojde ke sloučení zařízení Bobelovky s Centrem sociálních služeb, která poskytují sociální služby zdravotně a mentálně postiženým klientům v Jindřichově Hradci. Ke sloučení dojde ne konci června. Sloučenou organizaci bude i nadále řídit Jiří Blížil, pro klienty se podle něj prakticky nic nezmění.

Na konci roku ale skončí na Bobelovce služba Domova pro osoby se zdravotním postižením, takzvaný celoroční pobyt. Pro tyto klienty ale bude mít Centrum Sociálních služeb Jindřichův Hradec připravené náhradní varianty.

Rušení možnosti celoročního pobytu na Bobelovce je dáno také větší snahou zařadit klienty do takzvaného chráněného bydlení. O lidi s mentálním nebo zdravotním postižením by tak v Jindřichově Hradci mělo být postaráno. O poznání hůř jsou na tom v jediném jihočeském Klokánku, kde poskytují péči dětem, které vyžadují okamžitou pomoc. Některým zaměstnancům chybí ještě únorová výplata.

Měsíční provoz jindřichohradeckého Klokánku stojí kolem osmi set tisíc korun, dvě zpožděné platby od Jihočeského kraje jsou pro něj proto velký problém. Krajský úřad ale Klokánku jenom přeposílá peníze od státu, z krajských peněz jediný jihočeský Klokánek letos nedostal ani korunu, kraj nepodpořil ani jeho žádost o dotaci od Ministerstva práce na službu sociální rehabilitace.

O nedostatku peněz může vyprávět i českobudějovická diecézní charita. V prosinci otevřela v Jindřichově Hradci noclehárnu pro muže. Město poskytlo prostory, o provoz už se ale musí postarat sama. Služeb noclehárny, jejíž provoz při velkém šetření vyjde ročně na 750 tisíc korun, využilo během zimy 400 mužů. Už při jejím otevírání ale ředitelka charity Michaela Čermáková věděla, že se bude muset hodně otáčet, aby peníze sehnala. Nakonec se jí to podařilo a provoz noclehárny pro letošní rok je finančně zajištěný.

Lidé bez domova, s mentálním i zdravotním postižením v Jindřichově Hradci tedy alespoň letos můžou být klidní. Služby pro ně zůstanou zachované. Osud jindřichohradeckého Klokánku ale budeme i nadále sledovat.

autor: hoch
Spustit audio