Na zlaté pamětní minci je Žďákovský most. Navrhl ji učitel z Jablonce

17. květen 2015

Česká národní banka vydala zlatou pamětní minci s motivem Žďákovského mostu přes Vltavu. Unikátní stavbu na Písecku zařadila do cyklu Mosty České republiky.

Autorem návrhu je učitel Luboš Charvát, který na slavnostní představení mince přijel až z Jablonce nad Nisou. „Na začátku si člověk hledá podklady a když nemám možnost na místo dojet, prohlédnout si ho z různých úhlů, tak musím pátrat na internetu,“ přiblížil vznik návrhu.

Mince se Žďákovským mostem

Musel také počítat s tím, že Ždákovský most bude na minci o průměru 28 milimetrů. „Problém je v tom, že musíte pracovat s limitovanou plochou – kruhem. A dostat do kruhu dlouhý most není úplně lehké,“ dodal.

Do cyklu Mosty se dostaly kromě Žďákovského mostu další jihočeské stavby - gotický most v Písku a dřevěné přemostění Vltavy v Lenoře na Prachaticku. Podle guvernéra České národní banky Miroslava Singera to není náhoda. „Snažíme se pokrýt hodně historických období a na jihu Čech se dost takových staveb nachází,“ uvedl.

Zlatou minci se Žďákovským mostem si mezi prvními prohlédl starosta obce Orlík nad Vltavu Jan Mára. „Ztvárnění je hezké, líbí se mi,“ komentoval a přidal vzpomínky z klukovských let. „Vztah k mostu mám od mládí, protože jako náctiletí jsme přelézali po oblouku tam a zpátky. Teď už by to asi neudělal.“

autoři: Václav Malina , Andrea Poláková
Spustit audio