Na zámku v Nových Hradech vykvetla po 25 letech pouštní agáve

23. březen 2018

Devítimetrový květ má velká agáve pouštní na zámku v Nových Hradech. Rozkvetla po 25 letech, ve středoevropských podmínkách jde o vzácný jev. Rostlinu si o víkendu mohou zájemci prohlédnout.

Agave americana je nejznámější rostlina rodu agáve. Roste především v mexických pouštích, ale i ve Spojených státech nebo ve střední a jižní Americe. „I když si lidé často myslí, že se jedná o kaktus, není tomu tak. Patří mezi sukulenty. V Mexiku se používá i průmyslově, vyrábí se z ní tequilla a jiné kvašené nápoje,“ vysvětluje Rudiger Ettrich, vedoucího novohradské pobočky Mikrobiologického ústavu Akademie věd České republiky.

Když tato rostlina rozkvete, nabídne opravdu ojedinělou podívanou. „Ze středu vyroste velký stožár, který v našem případě má devět metrů, a na konci jsou ty květy,“ popisuje Rudiger Ettrich.

Ojedinělé je to podle něj také proto, že agáve takovou parádu dělají poprvé a naposledy. „Jakmile rostliny odkvetou, odumírají. Ve volné přírodě kvetou za deset až patnáct let, ve středoevropských podmínkách buď vůbec nekvetou, nebo to trvá až padesát let. Víme, že na zámku v Třeboni mají několik agáve a za posledních třicet let neměli žádný rozkvět,“ dodává Rudiger Ettrich.

Unikátní podívanou proto v Nových Hradech nabídnou i veřejnosti. Lidé se mohou přijít na devítimetrový květ agáve podívat na zámek, kde sídlí mikrobiologický ústav, v sobotu 24. března od 14 do 17 hodin, vstup bude zdarma.

Na zámku v Nových Hradech rozkvetla pouštní agáve, ve středoevropských podmínkách jde o vzácný jev
Spustit audio