Na zámku v Jindřichově Hradci zpřístupní soukromý byt Františka Černína

24. září 2017

Správce jindřichohradeckého zámku čeká v zimě spousta práce. Dohledat musí nábytek z bývalého bytu Františka Černína a v jeho pokojích začít s obnovou výmalby. Chtějí totiž návštěvníkům otevřít dosud nepřístupné prostory.

Pokoje se nachází v přízemí Adamova stavení. Jeden v současné době slouží jako zázemí pro zahradnici. „Nicméně když se podíváte nahoru, zjistíte, že je tam odkrytá část freskové výmalby, která pochází ze začátku 17. století. Nacházíme se totiž v bývalé kapli určené dámám,“ vysvětluje kastelán Jan Mikeš.

Na začátku 20. století využíval pokoje jako letní byt František Černín. „V 50. letech spousta vybavení zmizela. Navíc po konci druhé světové války tady nějaký čas byla ubytovaná ruská armáda, a i když vědoucí pracovníci kulturní komise stihli mobiliář uklidit, leccos zmizelo. Takže se budeme snažit najít vše zbývající podle archivních pramenů,“ říká kastelán.

Další místnost používal kdysi František Černín jako pracovnu. „Tuto místnost máme krásně zdokumentovanou díky grafice Antonína Mečíře někdy z 30. let, takže o té už máme konkrétní představu,“ dodává Jan Mikeš.

Soukromý byt Františka Černína otevře správa jindřichohradeckého zámku návštěvníkům příští rok. Nejdřív při zvláštních příležitostech, jako je Den památek nebo Dny evropského kulturního dědictví.

autor: hoch
Spustit audio