Na výbušninu nesmí bombař štěkat. Ukáže ji čenichem

Umí vyčmuchat marihuanu, heroin a další omamné látky ukryté v nákladních vozech, zavazadlech nebo v oblečení.

Dokáží najít také výbušniny například ve vozidle městské hromadné dopravy. Více než jedno století pomáhají psi ochráncům veřejného pořádku.

„Jejich dobrý čich je zkrátka k nezaplacení,“ hodnotí práci policejních psů Pavel Majer, specialista na vyhledávání výbušnin a chemikálií na požářišti. „Nesmí štěkat, protože psovod specialista musí psa vycvičit, aby značil pasivně a nehlučně, aby jen upozornil čumákem, kde se výbušnina nachází.“ Jinak by totiž mohl svým štěkáním aktivovat bombu.


Policejní služební kynologie má na území České republiky velmi bohatou tradici. Začátky využívání psovodů se služebními psy ve službě spadají až do období Rakousko-uherské monarchie. Ve 20. letech 20. století byl organizován první kurz psovodů Policie ČSR v Nových Hradech na jihu Čech a v následujících letech byla založena Policejní škola psovodů v obci Pyšely na Benešovsku. (zdroj: http://www.policie.cz)

Na rase psa přitom nezáleží. Pomocníkem Policie ČR se může stát klidně i kříženec pouliční směsky. „Důležitý je vztah psa a psovoda,“ říká Pavel Majer, který se stal psovodem roku 2012. Psovod může svého svěřence motivovat k neuvěřitelným výkonům.

A ocenění nejen z praktických zásahů, ale z různých soutěží sklízí i jihočeský tým policejních kynologů. Jeho součástí se už brzy stane i téměř dvouletý belgický ovčák malinois Tonda, který kromě jiného umí třeba krásně zaštěkat na pozdrav.

autor: Kateřina Hálová
Spustit audio