Na úzkokolejku letos poprvé vyjede parní vlak. Potáhne ho lokomotiva Polka

27. prosinec 2019 14:14

Na jindřichohradeckou úzkokolejku se po téměř roční pauze vracejí parní vlaky. První veřejnou jízdu v oblacích páry si cestující užijí v neděli 29. prosince. Předsilvestrovský parní vlak tažený lokomotivou U 41, přezdívanou Polka, vyjede z Jindřichova Hradce do stanice Kunžak- Lomy v 12.35 hodin

Polka má za sebou velkou opravu, dostala i nový černý nátěr s červenými prvky. „Na lokomotivě jsme museli udělat to nejdůležitější. Takové srdce každé parní lokomotivy je totiž parní kotel. Ten se musel odvézt do specializované firmy na generální opravu,“ popisuje Jan Píšala z Jindřichohradeckých místních drah.

Původně se počítalo s tím, že Polka vyjede na dráhu už v letní sezóně. Nakonec se to nepodařilo. „V průběhu léta, když jsme všechno zkompletovali, jsme ji chtěli otestovat při zkušební jízdě. Bohužel právě při zkušební jízdě nastala závada, která zprovoznění parní lokomotivy oddálila o několik měsíců,“ vysvětluje Jan Píšala.

Další zkušení jízdy s Polkou ale už dopadly dobře, a tak se cestující ještě před koncem letošního roku parním vlakem na jindřichohradecké úzkokolejce svezou.

Spustit audio

Související