Lokomotiva Bardotka dorazila do Nového Údolí. Po letech jezdí přímý spoj z Prahy

9. květen 2017 11:13

Z hlavního nádraží v Praze jezdí rychlík přímo do šumavské obce Nové Údolí, kde nežije trvale jediný obyvatel. Expres zvládne cestu zhruba za čtyři hodiny.

Při první jízdě soupravu táhla legendární lokomotiva nazývaná Bardotka. Ve Stožci ji vítali lidé s transparentem a lahví rumu. „Já jsem původně Pražák, takže vztah Stožce a Prahy velmi vítám, dokonce se o hodinu a půl zkrátila doba jízdy. Čekáme tu s transparentem, s nímž pozdravíme naše přátele z Prahy,“ vysvětlil Ladislav Drábek.

Ze Stožce už zbývají do Nového Údolí jen čtyři kilometry. První jízdu si užíval například Roman Kozák. „Je to úžasný zážitek, z hlavního města jede rychlík přímo do obce, která nemá jediného obyvatele. Já jsem takový kronikář a nástěnkář, takže u toho nemůžu chybět. Navíc dneska jede v čele vlaku muzejní lokomotiva Bardotka,“ řekl.

České dráhy obnovily rychlé přímé spojení z Prahy do Nového Údolí na základě požadavku Jihočeského kraje a ministerstva dopravy. „Pro region je to podpora cestovního ruchu,“ doplnil regionální obchodní ředitel Českých drah Jiří Kafka.

Z Českých Budějovic se svezla Sieglinde Králiková. „Velice se mi to líbilo. Jsem totiž rodačka z Českých Žleb a tuto krajinu mám moc ráda, a kdyby ta trať šla dál až do Waldkirchenu, bylo by to úžasné. Spojovalo by to oba národy, jazyková překážka by se brzy překonala, lidé by se spřátelili a byla by to zase Šumava jako dřív, když se chodilo s ruksakem na poutě z Waldkirchenu do Českých Žleb a opačně,“ komentovala.

Expres z Prahy na Šumavu bude jezdit do 4. června jenom v sobotu a v neděli, v hlavní sezóně potom denně.

autor: Václav Malina
Spustit audio