Modeláři zprovoznili stoletou miniaturní lokomotivu, která jezdí na páru

10. leden 2018

Sto let starou lokomotivu zprovoznili železniční modeláři z Rožnova na okraji Českých Budějovic. Dalo jim to práci, protože některé díly byly poztrácené. Celá lokomotiva navíc není delší než asi 30 centimetrů.

„Mašinka je na skutečnou páru, takže je třeba v ní roztopit oheň a ohřát páru,“ popisuje modelář Vojtěch Bušek. Do lokomotivy namontuje tabletu pevného lihu a vlije vodu pomocí injekční stříkačky.

Sto let starou hračku dostali modeláři od jednoho návštěvníka. „Přinesl ji v igelitové tašce s tím, že je nekompletní. My jsme na ní poměrně dlouhou dobu neměli čas, až se Lukáš Mareš, který pracuje s kovem, pustil do výroby chybějících částí,“ říká Vojtěch Bušek.

„Chodil jsem sem od středy do pátku a vždycky jsem si tak dvě hodiny hrál. Třeba píst se vyráběl na soustruhu, něco jsem dělal ručně pilkou a pilníky,“ dodává Lukáš Mareš.

Klub železničních modelářů v Českých Budějovicích občas pořádá Den otevřených dveří. Návštěvníci si mohou prohlédnout nejstarší klubové kolejiště, které se staví přes třicet let. „Odhadem je na něm přes 200 metrů kolejí, dvacet souprav v provozu, přes tři tisíce stromků, spousta budov, spousta hodin práce,“ ukazuje Vojtěch Bušek.

Duchovním otcem kolejiště je Jiří Dvořák, který se mašinkám věnuje od svých dvanácti let, kdy postavil první okruh kolejí s první lokomotivou a pěti vagony. „Dnes je mi 63 let, takže bych řekl, že to je koníček na celý život. Já bych to přirovnal k jednotce dočasnosti jeden furt,“ směje se.

Návštěvníky pouští modeláři do svého sídla několikrát do roka. Vždy je součástí programu noční ježdění za tmy.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio