Na Šumavě opravují kamenné památky

15. září 2003

Na území šumavského parku bylo od roku 2000 opraveno více než 200 památných kamenů, křížků, božích muk a dalších drobných kamenných památek. Na tyto práce správa šumavského parku vynaložila přes dva miliony korun, 250.000 přispěly Rotary kluby z ČR, Německa, Rakouska a 150.000 korun Česko-německý fond budoucnosti.

Nedělní společné akce správy šumavského parku a Rotary klubů z ČR, Německa a Rakouska k bilanci společného projektu oprav drobných kamenných památek se zúčastnil také premiér Vladimír Špidla. "Vnímám tento projekt jako jeden z mnoha velmi hezkých a dobrých projektů, který se sluší podpořit. Tento projekt je symbolem kultury i skutečného srůstání Evropy," řekl premiér ČTK k důvodům své dnešní přítomnosti na Šumavě. "Rotary kluby z ČR, Německa a Rakouska se již třetím rokem podílejí na tomto rozsáhlém projektu regenerace drobných architektonických a řemeslných artefaktů lidské přítomnosti na pomezí tří sousedních států. Dnes zde také Frits Zeeuw, guvernér distriktu 1950 Rotary klubů v Německu, předal symbolický šek pro tento projekt v částce 30.000 eur (téměř milion korun)," uvedl koordinátor projektu Aleš Cihelka z Rotary klubu Praha. Rotariáni jsou celosvětovou organizací osobností z podnikatelských a odborných kruhů, které si vytkly za cíl poskytovat humanitární služby, pomoci svým spoluobčanům a prosazovat vysoké etické zásady ve všech oblastech života. Bývají pokládáni za členy jakéhosi exkluzivního společenství. Po celém světě je téměř 30.000 klubů, které sdružují na 1,2 milionu členů.

Symbolickým završením projektu oprav drobných kamenných památek na Šumavě je letos dokončovaná oprava památníku Adalberta Stiftera ve stěně nad Plešným jezerem. Žulový obelisk, vysoký 14,5 metru, byl spisovateli, básníkovi Šumavy a rodákovi z nedaleké Horní Plané Adalbertu Stifterovi odhalen 26. srpna 1877. Jeho postavení inicioval Spolek Němců z jižních Čech, založený 1869, rok po spisovatelově smrti ve Vídni. V roce 2005 uplyne 200 let od Stifterova narození. Již od letošního roku se uskuteční řada akcí, které k tomuto výročí pořádají zájmové spolky z Čech, Německa a Rakouska. Oprava obelisku je jedním z příspěvků ke Stifterově jubileu. Právě Plešné jezero a Stifterův památník v neděli v podvečer navštívil i premiér Špidla společně s účastníky akce a představiteli šumavského parku.

autor: čro čb
Spustit audio