Na rodinný festival PEŘEjé do Sudoměře na Strakonicku přijel za dětmi sokolník i klaun

2. červen 2024 08:52

Ptactvo ze všech možných úhlů pohledu bylo hlavním tématem rodinného festivalu PEŘEjé v Sudoměři na Strakonicku. Kromě toho tam děti zdobily věnce, žonglovaly, tvořily muziku nebo se dozvěděly přímo od sokolníka něco o dravcích. Zábavu jim nezkazily ani přeháňky, program se totiž odehrával v šapitó a v maringotkách.

Jedna z maringotek sloužila jako hudební dílna. Děti tam mohly hrát na akustické hudební nástroje a vyzkoušely si i ty elektrické. Obsluhovat syntezátory pomáhal Miloslav Heller. „Zkoušíme složit celou skladbu, dělat hudbu,“ popsal.

Kromě klasických divadelních souborů vystoupil i klaun Bailo ze studia Cirk la Putyka.

Sokolník Pavel Řehka přivezl na festival pár svých svěřenců. „Támhle je ten největší, výr velký. Dál je tu třeba sokol stěhovavý a raroh jižní. Nechávám děti, aby se jich dotkly a hlavně aby poznaly, jak se jich dotýkat, jakým způsobem se k nim přiblížit,“ vysvětlil.

Rodinný festival PEŘEjé se v Sudoměři uskutečnil už potřetí. „Ta myšlenka byla velmi spontánní – holky na mateřský, v pocovidové době, měly jsme hlad po nějaké kultuře pro děti a naskytl se statek v Sudoměři, kde jsou prázdné maringotky. Tak jsme zkusily vymyslet něco interaktivního, chtěly jsme to směřovat trošku k cirkusu a výtvarnu,“ vzpomínala organizátorka Klára Hejlková. Akce se bude konat i příští rok.

Spustit audio

Související