Na rizika spojená s hazardem upozorňuje Týden zodpovědného hraní

25. listopad 2021 13:17

Statisícové dluhy a rodinné problémy. Až tam může vést hazardní hraní, které se vymklo kontrole. Upozornit na problematiku se snaží Týden zodpovědného hraní. Do toho se zapojila i českobudějovická Poradna pro nelátkové závislosti Prevent.

„Začalo to okolo 16 až 17 let, kdy jsem šel poprvé s klukama do jednoho nonstopu, kde jsme hráli ruletu. Pak se tu stupňovalo, celkově jsem tam asi za tři čtvrtě milionu,“ popisuje v úvodu reportáže Kristýny Barchini svůj příběh jeden z klientů Poradny pro nelátkové závislosti. Pomoc se rozhodl vyhledat už po několikáté:

„Chvíli jsem držel, nesázel, pak jsem zase povolil a prohrál nějaké peníze, většinou jsem si půjčil od banky, to byl můj poslední relaps a od té doby, to je teď tři měsíce, držím se nehrát a nesázet,“ dodává.

V čem je hlavní smysl Týdne zodpovědného hraní popisuje Jiří Koreš, Vedoucí Poradny pro nelátkové závislosti Prevent, která se rozhodla do akce zapojit:

„Týden má za cíl podívat se trochu jinak na ten hazard, podívat se na to víc jako na hru, která sice má nějaká rizika, ale při dodržování nějakých pravidel může být jenom hrou.“

Podle vyjádření Institutu pro regulaci hazardních her mají sklony k rizikovému chování zhruba tři procenta populace. Jiří Koreš popsal nejčastější klienty, kteří je kvůli tomuto problému navštěvují.

Jsou to zpravidla muži v průměrném věku kolem 35 let a průměrným dluhem kolem tři čtvrtě milionu korun. Situaci nezlepšila ani koronavirová pandemie a přibylo hráčů především v online prostředí.

K Týdnu zodpovědného hraní se připojila poradna hned několika způsoby. Jedním z nich je například zrychlení online poradny.

Kromě toho můžou lidé během Dne otevřených dveří, tedy ve čtvrtek, Poradnu navštívit i bez předchozího objednání, potvrzuje Jiří Koreš.

Celou reportáž Kristýny Barchini si poslechněte online, nebo si ji stáhněte k poslechu do svých mobilů či počítačů.

Spustit audio