Na protestní pochod proti zvažovanému úložišti jaderného dopadu se vydali lidé u Temelína

17. duben 2023 07:34

Na protest proti zvažovanému úložišti radioaktivního odpadu se nedaleko Jaderné elektrárny Temelín sešly asi tři desítky lidí. Lokalita Janoch na severním Českobudějovicku je jedním ze čtyř míst, o kterých pro tento účel stát uvažuje. Zabírá plochu přes 25 kilometrů čtverečních.

Odpůrci se přidali k celorepublikovému Dni proti úložišti, protestní akci pojali jako pochod v přírodě. „Inspirovali jsme se akcemi v ostatních lokalitách, které mají také pochod. Vytvořili jsme doprovodný program, děti dostanou pracovní list a na procházce mohou plnit drobné úkoly,“ popsala organizátorka Jana Horáková.

Ta žije v nedalekém Purkarci. „Mně nejvíce vadí zničení té krajiny, ale i představa, že bych měla bydlet v místě, kde se bude budovat úložiště. Lidé, kteří se odstěhují na vesnici, si představují, že budou žít v klidu,“ řekla.

Protest proti zvažovanému úložišti jaderného dopadu u elektrárny Temelín

Stavba by měla velký vliv na rodinu Kateřiny Vernerové. „Vadí mi, že to má být přímo vedle nás. Povrchový areál se má nacházet 350 metrů od našeho domu, skladiště rubaniny 300 metrů na jinou stranu. Nás by to prakticky zničilo. My jsme se odstěhovali cíleně na samotu, podle územního plánu se kolem nás nikdy nic stavět nemělo,“ vysvětlila.

Mezi dalšími navrhovanými místy pro budoucí ukládání jaderného odpadu jsou Horka na Třebíčsku, Hrádek na Jihlavsku a také Březový potok na Klatovsku. Dotčené obce teď můžou připomínkovat řízení o povolení průzkumných geologických prací.

Obec Temelín, která do lokality Janoch zasahuje, toho využije. „V současné době připravujeme odpověď ministerstvu průmyslu k začátku geologického průzkumu v lokalitě Janoch,“ potvrdil starosta Josef Váca.

Správa úložišť radioaktivního odpadu odmítla protesty jakkoliv komentovat. Finální lokalitu by vláda podle současných plánů měla definitivně určit v roce 2028.

Spustit audio

Související