Na Lipně otevřeli bruslařskou dráhu, která patří mezi nejdelší v Evropě

27. únor 2018

Na Lipenské přehradě můžou lidé oficiálně bez obav bruslit. Silné mrazy posledních dní umožnily otevření několika delších tratí. Tamní ledová magistrála je jednou z nejdelších bruslařských drah v Evropě.

Na led se ihned po otevření vydalo několik nadšenců. Byla mezi nimi Kateřina Šimíčková s dětmi. „Podmínky jsou ideální, dráha je krásná, uhlazená, rovná, bruslí se nádherně. Je nám sice velká zima, ale stojí to za to,“ pochvalovala si.

Symbolickou pásku na zahájení přestřihával i držitel stříbrné medaile z letních olympijských her v Barceloně 1992, veslař Václav Chalupa. „Jako kluk jsem vždycky bruslil a hrál hokej s klukama na rybníce. Tady jsme založili veslařský a bruslařský klub Lipno, protože veslařské a bruslařské kluby byly první české kluby, které u nás vznikaly zhruba před 150 lety. Veslaři totiž v létě veslovali a v zimě hráli hokej,“ vysvětlil.

Pro bezpečné hromadné bruslení musí být vrstva ledu silná minimálně 18 centimetrů. Aktuálně má kolem 20 centimetrů. „K dnešnímu dni je udělaný ovál ve Frymburku a dále jsme propojení s Přední Výtoní v celkové délce čtyř kilometrů. Také v Lipně nad Vltavou je ovál o délce tří kilometrů a dostal jsem zprávy i z Horní Plané, že tam mají v provozu dva ovály,“ dodal správce ledové magistrály Antonín Labaj.

Ideální podmínky pro bruslaře by podle předpovědi meteorologů měly vydržet minimálně po celý týden.

Bruslení na zamrzlém Lipně
Zahájení provozu ledové magistrály na Lipně
autor: mvo
Spustit audio