Na jihu Čech je nutné co nejdříve naočkovat 200 tisíc seniorů a zdravotníků, míní hejtman Kuba

5. leden 2021

Podle hejtmana Martina Kuby přesahuje nyní sedmdesát pět procent pacientů ležících v nemocnicích věk 65 let. Před Vánoci ministr zdravotnictví Jan Blatný odmítl vznik očkovacích center s tím, že  Česká republika nechce jít při očkování takzvanou „německou cestou“. Nicméně Jihočeský kraj slovy hejtmana Martina Kuby hned v pondělí 4. ledna představil svoji vizi vakcinační strategie, která naopak počítá s tím, že centra vzniknou.

První takové vysokokapacitní očkovací centrum má vyrůst ještě do konce ledna v pavilonu T1 na českobudějovickém Výstavišti. V ostatních okresních městech na jihu Čech by měla postupně vznikat od února. Jde tedy Jihočeský kraj jiným směrem, než chce jít stát?

Čtěte také

„Myslím, že nejdeme úplně jiným směrem, vláda pouze říká, že chce naočkovat co nejvíce lidí a zastavit šíření choroby. A my jsme si tyto obecné teze přepracovali na to, co musíme udělat pro to, aby se to opravdu stalo,“ odpovídá v úvodu hejtman Jihočeského kraje Martina Kuba (ODS) s tím, že má své letité zkušenosti ze záchranné služby a oddělení ARO, kde se s pacienty na ventilacích. „Abychom se vrátili do normálu, musíme zabránit tomu, aby se přetěžovaly nemocnice. Teď máme za deset dní stoprocentní nárůst v nemocnicích. To kdyby se opakovalo ještě dalších deset dní, máme obrovský problém. A je to neřešitelné a patří to k přenosu virové infekce,“ dodává Martin Kuba.

Sedmdesát pět procent pacientů ležících nyní v nemocnicích přesahuje podle hejtmana věk 65 let.

„Pokud bychom je naočkovali a oni do nemocnic nepřicházeli, tak pokud se nakazí nějaký třicetiletý člověk, to už není nic dramatického, on na tu nemoc velmi pravděpodobně nezemře,“ míní Martin Kuba. Bylo tedy nutné zjistit, kolik je třeba naočkovat seniorů v jižních Čechách, k tomu bylo nutné přičíst zdravotníky, lékaře, sestřičky a personál v domovech pro seniory, což dohromady dává na jihu Čech 200 tisíc lidí. Každý musí dostat dvě dávky vakcíny, to je celkem 400 tisíc vpichů.

„A když to máte provést za čtyři měsíce, pak zjistíte, že denně musíte očkovat 6 000 lidí,“ vyčíslil hejtman Kuba. Z toho zjevně vyplývá, že něco takového není možné provést v okresních nemocnicích, protože kromě injekce patří k vakcinaci i administrativa, tedy registrace očkovaného, předání očkovacího průkazu, včetně informačního zázemí pro zájemce a podobně.

„Po dnešní ranní debatě s panem ministrem si myslím, že už se velmi kloní k tomu, že to bude potřebné takto udělat ve většině krajů,“ míní Martin Kuba.

Pokud to bude prostorově možné, budou nebo mohou být vakcinační centra v nemocnicích. Zatím je jasno, že v Českých Budějovicích bude vakcinační centrum v pavilonu T na výstavišti. V dalších okresních městech se podobná místa vytipovávají.

Každou hodinu bude muset těmito prostorami projít sto lidí, po samotném očkování budou muset ve vakcinačním centru ještě zhruba čtvrt hodiny sedět, kvůli nějaké případné reakci organismu na vakcínu. „Během deseti dnů budeme vědět, kde v každém okresním městě to místo bude,“ shrnul Martin Kuba.

Celý rozhovor Filipa Černého s Martinem Kubou si poslechněte online, nebo si jej můžete stáhnout do svých počítačů a mobilů k pozdějšímu poslechu.

autor: Český rozhlas České Budějovice
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.