Na jihu Čech je epidemie hepatitidy A. Ztížila situaci s covid-19

8. říjen 2020 13:55

Jihočeské nemocnice zatím plánované operace kvůli nárůstu pacientů s koronavirem neruší. Na operace ale budou delší objednací lhůty mimo jiné kvůli hepatitidě.

Situaci totiž zkomplikovala nová epidemie hepatitidy A, která vznikla v kantýně železničářů v Českých Budějovicích a hospitalizováno s ní je 21 lidí. S nemocí covid-19 je v kraji nyní hospitalizovaných 110 pacientů.

Médiím to dnes řekla předsedkyně představenstva holdingu Jihočeské nemocnice Zuzana Roithová. Hygienici na jihu Čech zaznamenali za posledních 24 hodin 319 nových případů koronaviru, nejvíc za jeden den od začátku pandemie. Tři senioři v souvislosti s nemocí covid-19 zemřeli, úmrtí je tak od března 31.

1729 lidí je pozitivních s covid-19

V kraji je teď pozitivních 1729 lidí. „Čelíme ještě jiné epidemii, protože včera (ve středu) vznikla epidemie hepatitidy A v kantýně železničářů v Českých Budějovicích. Hospitalizováno bylo 18 pacientů v Českých Budějovicích a tři ve Strakonicích.“

„Teď jsme zorganizovali překlad těch pacientů do nemocnice v Českém Krumlově, kde vzniká nová vyčleněná stanice pro tyto pacienty, abychom uvolnili kapacitu pro covidové pacienty,“ řekla Roithová.

Ohnisko hepatitidy

U hepatitidy jde o lokální ložisko, z nějž se nemoc šíří. Hygienici trasují další kontakty všech, kteří se v kantýně stravovali. Roithová předpokládá, že příští týden bude hospitalizováno dalších 50 lidí. Z nynějších 110 pacientů s koronavirem v jihočeských nemocnicích je 15 na jednotkách intenzivní péče a devět na umělé plicní ventilaci.

„Odkladnou péči ještě zvládáme, ale předpokládám, že příští týden to už možné nebude vzhledem k nárůstu pozitivních případů (koronaviru),“ řekla Roithová.

Deset intenzivních lůžek

Jihočeské nemocnice zatím mají pro pacienty s covidem-19 rezervu desítek lůžek. Plánované operace se zatím neruší. „Pouze objednávání nebude možné s takovou frekvencí. Lidé, kteří jsou objednaní, budou operováni, jen budeme objednávat s větší rezervou pro kapacitu covidových pacientů. Máme připravená lůžka pro covidové, ale na nich dnes leží i ostatní pacienti. Když bude přibývat těch (covidových) pacientů, bude se muset omezit plánovaná péče, ty odkladné výkony, ortopedické. Zatím k tomu ještě nepřistupujeme,“ řekla Roithová.

Jak dodala, je jí líto, že kvůli pokynu ministerstva zdravotnictví museli na jaře zrušit plánované operace. Podle ní se o tyto pacienty mohli postarat, protože všichni pacienti s koronavirem v kraji, jichž bylo 35, byli na infekčním oddělení budějovické nemocnice, a nebylo tak nutné plánovanou péči omezovat.

„Řada těch lidí nebyla na jaře operována. O prázdninách i v září a říjnu jsme velmi zvýšili kapacitu pro operace, abychom co nejvíce dohnali skluz z jara, a ten skluz teď bude pokračovat. Teď musíme tohle navýšení snižovat,“ doplnila Roithová.

zdroj: ČTK
Spustit audio