Na hranicích okresů hlídkují policisté, za pondělí provedli 5 666 kontrol

1. březen 2021 13:47

Stovky policistů dohlížejí na dodržování vládních opatření proti šíření koronaviru v Jihočeském kraji. Kromě kontrol nošení respirátorů a uzavření obchodů se zaměřují i na dopravu. Cestovat mezi okresy je od prvního března povolené jenom ve výjimečných případech. Poslechněte si, jak probíhá silniční kontrola. 

„Jedu z obce Dasný u Českých Budějovic, kde máme firmu. A jelikož spolupracujeme s Agrostrojem Pehlřimov, kam jezdíme tak dvakrát týdně, musel jsem tuto cestu podniknout. Cestou do Pelhřimova jsem viděl tři hlídky, z toho jedna mě stavěla tam a jedna zpět. Kontroly jsou namátkové, ale já jsem byl kontrolovaný už dvakrát,“ vysvětluje Hynek Cakl, který má s sebou připravené všechny doklady, ale i potvrzení od zaměstnavatele v papírové podobě.

Podle jihočeského policejního mluvčího Jiřího Matznera budou policisté zatím uznávat potvrzení od zaměstnavatele v elektronické podobě v mobilu i v tabletu. „Nicméně počítáme, že tak od středy budeme chtít, aby tato potvrzení byla v papírové podobě,“ sdělil Matzner. Místa hlídek a komunikace budou policisté podle situace měnit a střídat.

Celou reportáž Lucie Hochmanové si poslechněte online, nebo si ji stáhněte k pozdějšímu poslechu do svých počítačů či mobilů.

První výsledky kontrol

Jihočeská policie v pondělí při kontrolách omezení pohybu kvůli koronaviru zaznamenala 70 přestupků. Převážně je řešila domluvou a vysvětlením.

Jak uvedl mluvčí jihočeské policie Jiří Matzner policisté také v kraji nepovolili 39 vozidlům vjezd do okresu.

Za uplynulý operační den policisté provedli 5666 kontrol. Ve většině případů se setkávali s pochopením. V některých složitých případech policisté pomáhají najít možnost, jak uplatnit výjimku například při cestě za opuštěnou seniorkou nebo kvůli nákupu," uvedl Matzner.

Podle nařízení vlády platí kvůli koronaviru od pondělí omezený pohyb na území okresů i mezi nimi.

Kontrolám se věnují takzvané plovoucí hlídky. Znamená to, že přejíždí mezi jednotlivými místy a ověřují, zda lidé, kteří se pohybují v okrese nebo přejíždějí z jednoho do druhého, mají pro tyto přesuny důvod," uvedl.

Jihočeský kraj má sedm okresů. Svou rozlohou více než 10.000 kilometrů čtverečních je po Středočeském druhým největším v zemi. Řada lidí z jihu Čech dojíždí za prací mimo region. Nejčastěji do Středočeského kraje nebo do Prahy.  

 

autor: Lucie Suchánková Hochmanová | zdroj: ČTK
Spustit audio