Myslivecké spolky na jihu Čech řeší finanční problémy kvůli menšímu odbytu zvěřiny. Ten přišel s uzavřením restaurací

10. únor 2021 09:42

Myslivcům zůstala jen hrstka stálých klientů, kteří ale odkoupí jen malý zlomek z celkového množství ulovené zvěře. Problém se snažili vyřešit zřízením speciálních webových portálů, kde maso nabízejí. Ty se ale s velkým úspěchem nesetkaly.

Hospodář mysliveckého spolku v Dolním Bukovsku na Českobudějovicku Pavel Makovička právě vyřídil jednu objednávku na kančí maso. V této době se mu ozývají vesměs stálí zákazníci, což byl i případ tohoto volajícího:

„V současné době prodáváme zhruba 30 procent zvěřiny, než před pandemií koronaviru. V mnoha mysliveckých spolcích to museli řešit tak, že si většinu zvěřiny nechávali sami lovci. Máme menší příjmy a tím nám peníze chybí na provoz mysliveckého spolku, krmení zvěře, nájem honitby, stavby mysliveckých zařízení a podobné věci,“ nastiňuje situaci Pavel Makovička.

Lesy České republiky a Českomoravská myslivecká jednota otevřely portály s kontakty spolků, které zvěřinu nabízejí. Ani tento způsob prodeje se ale neujal. Podle  jednatele Českomoravské myslivecké jednoty v Českých Budějovicích Pavla Pletky je to proto, že si lidé můžou od myslivců koupit jen nezpracovanou zvěř:

„Pokud si koupí zájemci celý kus, tak mají velký problém kde to rozbourat, stáhnout, nemají na to prostor a ani to neumí. A když si koupí hotovou, tak se do toho zapraví všechny ty ceny spojené kolem a vychází to na velké peníze.“

Řešením pro myslivecké spolky není ani výstavba bourárny, kde by zvěř zpracovaly, říká Pavel Pletka. Jsou s tím spojené obrovské náklady.

Do problémů se dostávají taky bažantnice, kam přestali jezdit lovci. Provozovatelé ale musí dál bažanty krmit. Jejich ztráty se tak prohlubují a hrozí, že ukončí provoz bažantnic.

Celou reportáž Jitky Cibulové Vokaté si poslechněte online, nebo si ji stáhněte k pozdějšímu poslechu do svých počítačů či mobilů.

Spustit audio