Myslivci po celém Česku sčítali zvěř. Výsledky určí plán lovu na celý rok

2. březen 2020 07:44

V poslední únorový den byli myslivci po celém Česku v terénu. Na pokyn ministerstva zemědělství ve svých revírech sčítali zvěř. Podle tohoto jim potom hospodáři jednotlivých honiteb stanoví plán lovu na celý rok.

Do honitby honebního společenstva Hluboká nad Vltavou vyrazil jednatel okresního mysliveckého spolku Pavel Pletka. Právě přelom zimy a jara je podle něj pro sčítání zvěře nejvýhodnějším obdobím. „Zvěř je po zimě soustředěná většinou u krmných zařízení, a sčítání je tím pádem nejsnazší,“ vysvětluje.

S sebou si myslivec musí vzít poznámkový blok a hlavně dalekohled. Usadí se na posed a pak už jen v tichosti čeká. „Záleží i na větru, na to je zvěř velmi háklivá. Pokud bychom měli vítr, který by foukal z místa posedu směrem na vnadiště, tak by to bylo špatné, to bychom tu seděli zbytečně,“ říká Pavel Pletka.

Ranní čekání podle něj nemusí trvat dlouho, stačí zhruba dvě hodiny, během kterých myslivec zaznamená počet kusů zvěře, čas jejich příchodu a odchodu. V hlubocké honitbě myslivci očekávali 30 až 40 kusů srnčí zvěře, 10 až 15 zajíců a 20 až 30 bažantů.

Spustit audio

Související