Zákaz olověného střeliva znovu neprošel. Nesouhlasí myslivci, ani ministerstva

11. únor 2020 17:49

Evropská komise chce zakázat používání olověného střeliva. Návrh znovu odložila k dalšímu dopracování. Olovo je jedovatý kov, který ve vyšším množství způsobuje smrt, nízké dávky poškozují organismus.

Odborné studie prokázaly, že k otravám dochází především u vodních ptáků. Myslivci toto tvrzení ale odmítají.

„Třeba kachny a vodní ptáci sbírají drobné kamínky kvůli trávení, takže broky si s kamínky často pletou a sbírají olovo, které je postupně otráví,“ uvádí jeden z příkladů ohrožení zdraví ptáků ředitel českobudějovické Agentury ochrany přírody a krajiny Jiří Bureš.

Otravy podle něj hrozí i dravcům. „Ne všechny střelené či postřelené kusy zvěře po honech zůstanou ležet. Ty pak dohledají dravci a pozřou je, například orel mořský je tím známý. Tak dochází k sekundární otravě dravců,“ popisuje.

„Při výzkumech v Německu se zjistilo, že velké procento mořských orlů má poškozené zdraví kvůli otravě olovem. Nemusí to vždy končit smrtí, ale zabraňuje to jejich rozmnožování,“ dodává Jiří Bureš.

Čtěte také

Myslivci se zákazem olověného střeliva nesouhlasí. „To procento olova z vystřelených nábojů je malé. Nikdy jsem se během doby, co střílím, nesetkal s tím, že by nějaký pták měl ve svém voleti olověný brok. Ty ocelové broky nemají otěr, a tím ničí hlaveň, jsou i pomalejší,“ argumentuje myslivec Rudolf Grmela.

Podle mluvčí ministerstva životního prostředí Petry Roubíčkové je návrh nelogický a obtížně by se využíval v praxi. „Nebylo by možné v blízkosti jakékoli vody používat olověné střelivo. Především si představte, jak by se to kontrolovalo,“ zdůrazňuje.

„Evropská komise vůbec neřeší, jak se návrh dotkne sportovních střelců a bezpečnostních složek. To je další věc, na kterou upozorňovali kolegové z ministerstva vnitra a z ministerstva obrany v rámci našich diskuzí,“ doplňuje.

Upravený návrh předloží evropská komise členským státům v dubnu letošního roku.

Spustit audio

Související