Motorovou pilou, bagrem a speciální sekačkou se sklízí první vánoční stromky na jihu Čech

9. listopad 2023 08:27

Na plantážích u Protivína na Písecku už začala sklizeň vánočních stromků. Největší jihočeský producent Martin Lang ze Žďáru dodá letos do měst a obcí okolo 18 tisíc jehličnanů. Stromků má pěstitel dost, jako každý rok mu ale chybí brigádníci.

„Tady vidíte, jak se vyzvedávají stromky do kontejnerů. Používáme k tomu bagr, protože jedle má silný kořenový systém a ručně to vyzvedávat nejde,“ ukazuje největší jihočeský producent vánočních stromků Martin Lang na plantáži u Myšence nedaleko Protivína.

Kontejnerovaných stromků bude ale menšina. „Stromků v kontejnerech budeme letos mít asi 400, jinak děláme převážně řezané vánoční stromky, těch bude okolo 18 tisíc. Převažují jedle kavkazské a stříbrné smrky, okrajově pěstujeme smrk ztepilý, smrk omorika, borovici černou a borovici lesní,“ uvádí Martin Lang.

Nejžádanější jsou stromky od 50 do 200 centimetrů. Na plantáži rostou i větší stromy, které dosahují až pěti metrů. Ty tady také nezůstanou. „Tyto stromy se používají na výzdobu obcí, do kostelů a podobně. Pokud jsou některé stromy nekvalitní, tak je využijeme na výrobu ozdobného chvoje,“ vysvětluje pěstitel.

Na velké plantáži pracuje pouze pět brigádníků. „Při sklizni bychom jich potřebovali víc, ale v dnešní době je prostě problém sehnat kvalitní lidi na práci,“ komentuje Martin Lang.

Jednou z pracovnic je Martina Pražská, která ke stromkům připevňuje různobarevné štítky. „Štítky slouží k označení stromků podle velikosti. Už víme, kam půjdou, protože zákazníci od května posílají objednávky,“ říká.

Stromky se sklízejí nejen klasickou motorovou pilou, ale také speciální sekačkou. „To je sekačka s pojezdem, kde jsou dvě čepele proti sobě. Určitě je to méně namáhavé a rychlejší,“ popisuje Martina Pražská.

Stromky se tento týden sklidí, ale zůstanou ještě několik dní na plantáži, kde pracovníci oříznou spodní větve a stromky navléknou do ochranné sítě. Cena stromků na prodejních místech producenta Martina Langa zůstane stejná jako loni, tedy od 250 do 1000 korun.

Související