Motor slaví 70 let od okamžiku, kdy České Budějovice vybojovaly jediný titul v historii

8. březen 2021

Psal se rok 1951 a českobudějovická parta vyhrála tehdejší nejvyšší hokejovou soutěž. Jejich následovníci si dodnes skvělý úspěch připomínají, možná i tak trochu závidí to, co se v historii podařilo jen jednou. 

A Motor dokonce nechal vyrobit speciální repliky dresů, ve kterých hráči nastoupili do extraligového zápasu proti Spartě.

„To byl jediný rok, kdy Sparta nehrála ligu,“ připomíná s úsměvem Tomáš Kučera a dodává: „Náš klub byl první, kdo získal titul, aniž by byl z Prahy, narušil tu hegemonii, která do té doby panovala a samozřejmě je to dodnes největší úspěch.“

Na okamžik se zasnil i trenér Václav Prospal, jeho reakci si poslechněte v online záznamu Sportovních ozvěn.

Výsledky jihočeských sportovní klubů

Interliga házenkářek: Michalovce – Písek 35:22, poslední zápas extraligy hokejistů České Budějovice – Třinec 0:4.

Výsledek druhého utkání série play off extraligy volejbalistů. Aero Odolena Voda – Jihostroj České Budějovice 0:3, stav série je 0:2.

A fotbal, První liga: Dynamo České Budějovice – Mladá Boleslav 1:3. Ale druhá liga: Vlašim – Táborsko 0:1.

Volejbal

Velmi dramatická situace se odehrála v tabulce extraligy volejbalistů. Beskydy z 10. místa sice porazily v předkole play off Aero Odolena Voda. Jenže v rozhodujícím utkání tým z Frýdku-Místku neměl platné testy na výskyt koronaviru. Předseda Českého svazu volejbalistů Marek Pakosta vysvětlil, že Sportovně technická komise byla: „…upozorněna na nejasnosti kolem dokladů poskytnutých týmem Black Volley Beskydy a rozhodla o kontumaci zápasu.“

A proto, v souladu s tím co říkal předseda Českého volejbalového svazu Marek Pakosta, hraje Jihostroj v sérii na tři vítězství ne s Kladnem, jak se to původně rýsovalo, ale s Aerem Odolea Voda, které v tabulce základní části obsadilo sedmou pozici. Jen pro oživení paměti, Jihostroj byl v této konečné tabulce na druhém místě za Karlovarskem. 

Ve středu držte palce českobudějovickým volejbalistů, anebo ještě lépe, můžete sledovat zdarma komentovaný stream, který klub připravuje.

Celé Sportovní ozvěny s Kamilem Jášou si poslechněte online, nebo si ji stáhněte k pozdějšímu poslechu do svých počítačů či mobilů.

autor: Kamil Jáša
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.