Moderní pracoviště jednodenní chirurgie začíná pomáhat lidem v Dačicích

31. květen 2022 15:52

Na drobné chirurgické zákroky dosud museli jezdit pacienti z Dačicka do desítky kilometrů vzdálených nemocnic. Nově ale ve městě začíná fungovat pracoviště takzvané jednodenní chirurgie. Svoji praxi otevřel specialista na chirurgii ruky Jiří Paroulek a ročně by chtěl spolu se svými kolegy provést až tisícovku operací.

„Tady máme vlastně klasický zákrokový sál, vidíte lehátko,“ ukazuje chirurg Jiří Paroulek vybavení nové ordinace jednodenní chirurgie v dačické nemocnici.

Momentálně pracoviště nabízí ambulantní zákroky, ať už plastické chirurgie nebo chirurgie ruky. „Nabízíme samozřejmě zákroky na pojišťovnu. Máme normálně smlouvy se všemi hlavními pojišťovnami,“ dodává lékař.

Nové pracoviště přinese úlevu pacientům, kteří za specializovanými zákroky museli jezdit i desítky kilometrů daleko, třeba do Českých Budějovic, Jihlavy nebo Třebíče.

Čtěte také

To, že poměrně nedávno rekonstruované operační sály budou v provozu, vítá ředitelka dačické nemocnice Marta Krechlerová. „Když operační sály zůstanou nevyužity, můžete je v podstatě zrušit, protože tam všechno běží na vzduchotechniku, klimatizaci. Je potřeba, aby to bylo pořád v provozu, aby se vzduch neustále filtroval,“ vysvětluje.

Jiří Paroulek naopak velkou výhodu vidí v tom, že se dačická nemocnice specializuje na léčbu dlouhodobě nemocných a jejich rehabilitaci. „Rehabilitace je zásadní pro fungování chirurgie ruky. V konečném výsledku tvoří de facto padesát, někdy i více procent celé naší snahy,“ připomíná.

Přístrojové vybavení a prostory, které si pro svoje pracoviště v dačické nemocnici Jiří Paroulek pronajal, čeká ještě proměna a doplnění. Po rekonstrukci ordinací a vstupních prostor, která by měla začít v létě, by se nabídka pracoviště měla rozšířit i o endoskopii, laparoskopii nebo ortopedické zákroky.

Svoji praxi v dačické nemocnici otevřel specialista na chirurgii ruky Jiří Paroulek nově v rámci nestátní zdravotnické společnosti IPC Axis Medical a ročně by zde chtěl provést až tisícovku operací.

Spustit audio

Související