Zelený špendlík označí oblíbené místo, černý místo, které budí strach. Dačice tvoří pocitovou mapu města

24. květen 2022 18:31

Kam by lidé v Dačicích pozvali své známé, kde rádi tráví volný čas a kam raději ani nechodí – to všechno zajímá vedení města. Po dvou letech proto znovu začalo spolu se Zdravým městem tvořit pocitovou mapu. Lidé ji můžou do konce května vyplnit i online.

„Pocitová mapa vzniká jednoduše. Vezme se mapa města a město samotné si může říct, jaké pocity chce do mapy od svých občanů zaznamenat,“ popisuje Ilona Brabencová, koordinátorka Zdravého města Dačice.

Zdejší radnice dává lidem na výběr z pěti pocitů. „Žlutým špendlíkem mohou zaznamenat pocit: Sem pozvu své známé. Zeleným špendlíkem: Tady to mám rád. Modrým: Tady trávím volný čas. Červeným špendlíkem: Tady je to zanedbané. Černým: Tady se bojím,“ vyjmenovává Ilona Brabencová.

Zapícháváním barevných špendlíků do reálné mapy mohli lidé svůj dojem z města vyjádřit poprvé v roce 2016. „Místa označená jako zanedbaná, nebo vzbuzující strach byly takové lokality, o kterých už vedení města ví. Tenkrát to bylo autobusové nádraží, především budova, která nebyla v dobrém stavu,“ vzpomíná místostarostka Dačic Kateřina Marková.

Čtěte také

Na podnět z pocitové mapy radnice zareagovala. Vyvolala jednání s majitelem budovy na autobusovém nádraží a ten ji opravil. Z pocitové mapy tak jedno místo označené černým špendlíkem zmizelo.

V současné době vzniká mapa nová a radnice čeká, jestli v ní lidé zareagují i na další změnu. „Máme tady trasu, která byla hodně využívaná pěšími, od lávky na řece až k vlakovému nádraží. Byla tam večer a v noci hodně tma, tak jsme stezku osvětlili a už jsem slyšela pozitivní ohlasy,“ dodává místostarostka.

Své nejnovější pocity z Dačic můžou lidé zanést do mapy i online. Radnice bude podněty shromažďovat do konce května. Na stránkách Zdravého města Dačice je možné si porovnat i pocitové mapy z předchozích let a zjistit, jak se pohled na jednotlivé lokality mění.

Spustit audio

Související