Mnoho tažných ptáků se v Čechách naučilo zimovat. Odletem na jih se vůbec nemusí vysilovat. Díky neustálému oteplování přežijí i u nás

6. listopad 2020 17:29

Někteří tažní ptáci i letos stále odkládají odlet do teplých krajin. Díky vysokým podzimním teplotám, ale i lidem, nemají potřebu měnit svá stanoviště. Jde například o špačky, pěnkavy, ale i husy divoké.

„Ještě před několika dny jsem v Českých Budějovicích běžně slyšel zpívat červenku, často tady zůstává do této doby i rehek domácí, ale můžeme jej tady zastihnout někdy i v zimě,“ říká ornitolog Jiří Bureš.

Čtěte také

Hlavním faktorem je podle něj to, že tito ptáci u nás mají v zimě dostatek potravy.

„Je to jednak díky klimatickým změnám, zimy u nás už zdaleka nejsou tak tuhé, většinou nezamrzají vody a i přes zimu je možné najít dostatek hmyzu,“ doplňuje Jiří Bureš s tím, že ptáci se také naučili žít i v blízkosti člověka ve městech. Což dříve nebylo.

Zajímavé je, že některé druhy ptáků k nám přilétají ze severských zemí zimovat, ale úplně ten samý druh, který žije u nás, odlétá právě od nás na jih. Mezi takové patří například husy, které vídáme v Českých Budějovicích u Vrbenských rybníků.

„Dříve to bylo tak, že husa velká odlétla a na její místo přilétly husy polní, tundrové nebo běločelé. Dnes se tady objevují všechny tři druhy i v zimě,“ připomíná ornitolog.

Jsou také druhy ptáků, které si dá se říci, rozmyslely cestu na jih, zvláště pokud nezamrznou vody a mají potravu. A jsou také druhy severských ptáků, které se v našich krajích také už několik let neobjevily. Je to prakticky ze stejného důvodu. U nich je zkrátka také tepleji a pro ně příhodněji.

Celou reportáž Jitky Cibulové Vokaté si poslechněte online, nebo si ji stáhněte do svých počítačů či mobilů k pozdějšímu poslechu.

Spustit audio