Mládenecká růžičková koleda projde obcí Doudleby

10. únor 2013

Návštěvníci Doudleb se dnes nejen pobaví, ale také poučí o tradicích a zákonitostech správného masopustu. Doudlebská růžičková masopustní koleda se nevyskytuje nikde jinde v republice. A svou tradici si tento unikátní masopust nese už od války.

Jedinečnou podívanou připravuje národopisný soubor Doudleban.

„Ráno se vyjde v 8 hodin, koledníci zatočí kolečko na šťastný návrat, potom jdou pro povolení k provádění masopustní koledy ke starostovi a odtud jdou pro požehnání ke kostelu. Tam zahrají panu faráři, udělají mu kolečko, udělají tiché kolečko všem kamarádům, kteří do koledy chodili a teď už odpočívají na hřbitově. A pak už se jde dům od domu,“ popisuje program vedoucí souboru Mirka Dürnfelderová.

V 16 hodin začne divácky nejzajímavější část celého masopustu. Mládenci z růžičkové koledy se setkají s muži ze slaměné koledy.

„Do růžičkové koledy smí jenom svobodní mládenci. Ženáči mají svojí, říkají tomu doudlebská revizní a kontrolní slaměná koleda. A kontrolují mlaďochy, jestli dělají všechno podle správných regulí, jak by měl masopust vypadat,“ vysvětluje Dürnfelderová.

Kromě toho se lidé dozvědí, proč je zrovna 365 růžiček, co znamená jalovec a podobně.


Doudleby
autor: kbch
Spustit audio