Místo hlasů turistů se v zámecké zahradě v Českém Krumlově ozývá zvuk míchačky a vrtaček

2. březen 2021 14:25

Otáčivé hlediště v Českém Krumlově prochází rekonstrukcí. Dělníci dokončují v zámecké zahradě elektroinstalace, na řadě je montáž sedaček. Herci se na scénu vrátí zkoušet v dubnu.

Dělníci v zámecké zahradě finišují s opravami otáčivého hlediště. Nahrává jim i teplé počasí. Vše totiž musí stihnout do konce března, aby na oblíbené scéně mohli začít v dubnu zkoušet herci Jihočeského divadla.

„Teď doděláváme nátěr schodů, dělá se elektroinstalace a dodělávají se práce, které se nemohly dělat v zimě, teď se dělá dobře,“ popisuje mimo jiné Radek Trnka ze společnosti Prozac stavební, která má obnovu otáčivého hlediště v Českém Krumlově na starosti.

Kamil Šedivý ze subdodavatelské firmy VS elektro komplet popisuje, jak bude fungovat nový ovládací pult. Podle něj byla práce náročná i kvůli chráněnému zámeckému parku a vzácným stromům.

Současná kontrukce otáčivého hlediště pochází ze začátku 90. let a je už čtvrtou scénou v pořadí. První točnu postavil v roce 1958 v zámecké zahradě Joan Brehms.

Klíčovou investicí byla teď výměna kroužkového sběrače. Jak toto zařízení pod točnou funguje, vysvětluje Otakar Dosbaba, který se podílel na projektování technologické části:

„Je to jedna z nejnákladnějších částí. Tudy se musí přenášet mezi statickou a otočnou částí jednak elektrická energie, zároveň se tudy musí přenášet obrovské množství dat pro technologii.“

Opravu hradí Město České Budějovice, které je majitelem scény. Výdaje jsou okolo 25 milionů korun. Otáčivé hlediště navštíví každoročně okolo 55 tisíc diváků. Loňskou sezonu muselo Jihočeské divadlo kvůli pandemii koronaviru zrušit. V těchto dnech už má prodaných přes 24 tisíc vstupenek.

Celou reportáž Petra Kubáta si poslechněte online, nebo si ji stáhněte k pozdějšímu poslechu do svých počítačů či mobilů.

autor: Petr Kubát
Spustit audio