Mirka Nezvalová: Snězte tu žábu

1. leden 2020

První den v roce většinou sami sobě slibujeme, co všechno změníme. Seznam našich vážně míněných  předsevzetí často hodně zredukujeme hned pár dnů po 1. lednu.

A vždycky si na základě předchozích zkušeností říkáme, že letos to bude úplně jinak. Pojďme to tedy zkusit. Tak schválně, dokážete sníst brouka? Já tedy osobně ne. Přesto se stále pokouším sníst žábu.

Pozor, to není žádný ochránci zvířat kritizovaný úkon, prostě jen naznačuji, že občas je nutné zapřít se a obrazně řečeno skousnout něco, co nám zrovna nechutná.

Když jsem si přečetla knihu Briana Tracyho „Snězte tu žábu“, tak jsem si uvědomila, že opravdu odsouvám mnohé věci na dobu příští. Chyba. Zkrátka je nutné konat okamžitě a tu nejnepříjemnější věc – pomyslnou žábu – sníst pěkně hned po ránu jako první. Pak už nás totiž nic nemůže překvapit.

Zkusila jsem to a ejhle, ono to opravdu funguje. Podle lektora time managementu Briana Tracyho totiž podvědomě odkládáme nám nepříjemné či obtížné věci na pozdější dobu a zbytečně se tím stresujeme, protože je stejně jednou musíme zvládnout.

Takže pokud jste si ještě nedali nějaké to předsevzetí, můžete zkusit tuhle osobní výzvu. Třeba zjistíte, že po té první snědené žábě dostanete chuť i na další a všechno, co je ten den před vámi, budete zvládat s radostí a v pohodě.

A aby toho nebylo málo, přidávám další vyčtenou radu – pokud už je pomyslná žába před vámi, nemá smysl ji jen pozorovat. Klíčem k dosažení vysoké výkonnosti a produktivity je to, abyste si navykli poprat se s tím největším úkolem hned ráno.

Tak s chutí do toho. Je první novoroční ráno a já jdu sníst svou letošní první žábu. Rozhodně vám ale přeji, aby ten celý letošní rok byl přesně takový, jaký si ho uděláte.

Spustit audio