Mirka Nezvalová: Rozvařená

3. únor 2021

Volala mi dcera mé kamarádky a bývalá spolužačka mých dávno dospělých dcer. Dožadovala se receptu na máslový biftek babičky Justýny, který u nás kdysi ochutnala. Zajímala jsem se, proč po těch letech chce zrovna tenhle a dozvěděla se od ní, že se zkrátka rozvařila. 

Moc jsem to nechápala, takže mi velmi obsáhle poskytla vysvětlení. Je manažerkou nadnárodní firmy, s malou letní přestávkou je od jara na home officu a se dvěma dětmi školního věku už jí začala docházet kuchařská fantazie. Přiznala, že jaro zvládla v pohodě díky aplikacím typu Dáme jídlo, ale postupem času zjistila, že své dva puberťáky dvěma restauračními porcemi prostě nenasytí.

Tak se pustila do intenzivního vaření a zjistila, že všichni ti muži v rodině k ní najednou začali vzhlížet jako k nějaké kuchařské hvězdě. Navíc se přesvědčila, že rodinný rozpočet denní vaření nijak nezatíží, naopak.

„Představ si, že mě to začalo bavit  a parádně jsem se rozvařila,“ svěřovala se mi mladá žena s tituly nejen před jménem, ale i za ním. Jasně, vaření jí pochopitelně vezme nějaký ten čas, ale zase si potvrdila, že výzvy typu svíčková jako od babičky nakonec také v pohodě zvládne.

Musím přiznat, že i já jsem se v téhle lockdownové době rozvařila. Zatímco dřív jsme s mužem často zašli na oběd do restaurace, dnes prostě vařím denně. Jasně, chce to trochu plánování, ale na druhou stranu musím se vší skromností konstatovat, že takové jídlo jako já mu nenabídne žádná michelinskými hvězdami ověnčená restaurace. Je totiž přesně podle jeho chutí a jak se říká gusta.

Tak držím palce nám všem, které jsme se tak úspěšně rozvařily. Jen doufejme, že až se život zase vrátí k normálu, tuhle schopnost neodsoudíme k zapomnění.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.