Mirka Nezvalová: Ranní rituály

7. srpen 2019

Tak schválně, jak jste dnes odstartovali svůj den? Cvičením, kávou, cigaretkou  nebo zcela jinak? A také už víte, že pokud si svůj ranní rituál odepřete, celý den jste nějak nesví?

Klid, takoví jsme asi všichni. Na pracovním stole u počítače mám už léta lunární kalendář krásné paní. A stále mě ještě baví číst si o tom, jak náš život ovlivňují jednotlivá měsíční znamení.

Věděli jste třeba, že ve znamení Ryb na nás mnohem silněji působí alkohol, káva, cigarety či léky? Nebo že fáze měsíce, jako čtvrt, půl, tři čtvrtě i celá jsou ideální pro mírný očistný půst?

Takových rad je v něm opravdu mnoho. Neříkám, že se jimi bezhlavě řídím. Ale minimálně si díky nim připomínám, že naslouchat svému tělu se určitě vyplatí. A často se v nich opakuje právě rada o důležitosti vlastních ranních  rituálů.

I já jsem do svého života zařadila mnoho věcí, které vlastně ani za rituály nepovažuji, ale ony jimi jsou. Například mi kdysi při natáčení pro Dámskou jízdu doktorka Míša Šímová poradila, že podle čínské medicíny je dobré pít nalačno teplou vodu s citrónem. Prý se tím podporují všechny tělesné funkce a zároveň nás to skvěle nastartuje do nového dne.

Nejdřív jsem nad tím, já vášnivá milovnice první ranní kávy, kroutila hlavou, ale dnes tím den opravdu začínám. A jak jsem poté zjistila, totéž radí už zmíněný lunární kalendář.

Moje známá se zase každé ráno už pár let sprchuje studenou vodou. Můj muž například půl hodiny cvičí svou speciální sestavu pro záda a pokud to náhodou nestihne, má prý pocit, že ten den je pak celý rozlámaný.

Takových příkladů ranních rituálů ze svého okolí bych mohla vyjmenovat mnoho. Ostatně je přece známé, že opakované věci nám v mozku nastartují všechny následné pochody. A také ty správné pocity.

Tak ať se vám ten dnešní, vašim ranním rituálem zahájený den  vydaří přesně podle vašich představ. 

autor: Český rozhlas České Budějovice
Spustit audio