Milostné intriky z románu Nebezpečné vztahy uvidíte v baletu na otáčivém hledišti

27. červenec 2017

Druhou a poslední letošní premiéru uvádí Jihočeské divadlo na točně v Českém Krumlově. Představuje balet Valmont na motivy románu Nebezpečné vztahy. Příběh o cynických aristokratech v taneční adaptaci Libora Vaculíka bude k vidění pouze v pěti reprízách.

Milostné intriky, hra s cizími osudy a soukolí, která se nakonec stanou osudnými pro hlavní aktéry děje. Takový je nejen román Choderla de Laclosea, ale i jeho baletní zpracování Valmont od Libora Vaculíka.

Známý český choreograf představení vytvořil původně pro pražské Národní Divadlo v roce 2014. Nyní se poprvé představí na točně v Českém Krumlově. „Mě na tom zaujalo, že to je strašně těžko zpracovatelná látka. Tady byl problém, že v podstatě nemáme možnost udělat interiér, ale ve Valmontovi se hodně věcí odehrává na zahradě, kterou tu máme krásnou. Je to pro mě škola a rád se sem někdy vrátím,“ říká.

Aby se divák v ději zorientoval, při hře zaznívají původní Lacloseovy texty v interpretaci členů činohry Národního Divadla v Praze.

Román Nebezpečné vztahy byl v minulosti několikrát zfilmován, ať už Stephenem Frearsem nebo Milošem Formanem. Libor Vaculík nepopírá, že v těchto snímcích nacházel inspiraci. „Oni mají tu výhodu, že používají řeč. My řeč nemáme, my všechno musíme vyjádřit pohybem, ale to jsou věci, které mě lákají. Pro mě jsou to výzvy,“ dodává.

Hudební režie se ujal Petr Malásek, který jako doprovod vybral skladby Franze Schuberta a Péterise Vaskse. V hlavních rolích tančí sólisté baletu Jihočeského divadla v čele se Zdeňkem Mládkem.

Titulní postava Valmonta pro něj není zrovna jednoduchou rolí. „Prožívám to velmi složitě. Už jenom kvůli tomu, že mám pocit, že jsem v soukromí úplně odlišný, nejsem žádný intrikář, mám radši v soukromí tu přímější cestu a nějakou zodpovědnost. Bylo pro mě velmi těžké se s tím vyrovnat a najít si tam něco z té druhé strany mince. Mám pocit, že to budu nacházet asi každé představení,“ komentuje.

Baletní představení Valmont na otáčivém hledišti v Českém Krumlově

Krumlovská točna je pro účinkující pověstná rychlými přesuny. Proto musí sólisté dobře znát prostředí tamní zámecké zahrady. „My se musíme pohybovat na několika scénách dohromady. Je to náročnější na tu koordinaci s kostýmem. Musíme vědět, kde se máme pohybovat, kam si co dát,“ popisuje Zdeněk Mládek.

Valmont v nastudování choreografa Libora Vaculíka a libretisty Zdeňka Prokeše se na otáčivém hledišti bude hrát do 30. července.

autor: mvo
Spustit audio