Melodii pro televizní seriál Skippy o dobrodružstvích chlapce a chytrého klokana napsal Eric Jupp

20. červen 2023

S Vlídnými tóny se vydáme dílem do Anglie, dílem do Austrálie. Tuto hudební výpravu spojuje jméno pianisty, skladatele, aranžéra a kapelníka Erica Juppa.

Na svět přišel v roce 1922 v britském Brightonu. V sedmi se začal učit hrát na piano a už v mladém věku čtrnácti let vyhrával v nočních klubech. Za války vstoupil do královského letectva. Jakmile válečná vřava skončila, mohl se Eric Jupp opět naplno věnovat muzice.

Coby pianista si získal prominentní pozici v britském hudebním zábavním průmyslu. A i jako aranžér pracoval například pro slavné krajany a pianisty George Shearinga a Stanleyho Blacka. V roce sestavil 1951 vlastní orchestr, který měl i podporu BBC a s nímž kromě alb natáčel muziku pro filmy a televizní pořady.

Za devět roků Eric Jupp poprvé přicestoval do Austrálie, kde slavil se svými tančícími, nebo také podle jednoho publicisty zvonivými, smyčci ohromný úspěch. Sice se vrátil ještě nakrátko do rodné Anglie, ale zhruba po roce už se natrvalo zabydlel v Austrálii, kde pracoval jako hudební ředitel pro tamní národní rozhlasovou a televizní společnost ABC.

Čtěte také

Tam vedl od roku 1961 po dlouhých třináct let svůj hudební týdenní pořad The Magic of Music, Kouzlo hudby, který byl zaměřen na orchestrální pop music a takzvanou lehčí klasiku. Měl dlouhodobě vynikající sledovanost a poslechovost a vysílal se v řadě zemí světa.

To vedlo k tomu, že Eric Jupp natočil v roce 1967 alba The Magic of Eric Jupp and His Music, čili Kouzlo Erica Juppa a jeho hudby. A z něj přineseme široce oblíbené melodie ze dvou veleslavných filmů Řek Zorba a Doktor Zhivago.

Eric Jupp si udělal jméno v Austrálii rovněž jako autor hudby pro film a televizi. Bezpochyby největší popularitu mu v tomto přinesla vstupní melodie pro velmi oblíbený a i v Čechách dobře známý televizní seriál Skippy o dobrodružstvích malého chlapce a jeho miláčka, vysoce inteligentního klokana, tedy přesněji řečeno klokanice. A ta se stala i hitem orchestru Erica Juppa v šedesátých letech.

Na konci tohoto desetiletí se Eric Jupp přestěhoval s rodinou na ostrov Norfolk, odkud se přemisťoval letecky na pevninu do Sydney za rozhlasovou, televizní i filmovou prací. Zemřel v lednu 2003 ve věku 80 let.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související