Byl jsem sluhou císaře Viléma a Hvízdající Jack Smith, jeden z velkých chytlavých hitů

6. červen 2023

Tentokrát jsme vybrali z pokladnice pop music hrst instrumentálek, které mají cosi společného. Všechny můžeme pokrýt anglickým slůvkem „catchy“, což značí, že jsou neobyčejně chytlavé, se snadno zapamatovatelným melodickým nápadem, a proto mohou zapůsobit i dnes.

U zrodu některých byla legrace opravdu nedaleko. To je případ už vstupní nahrávky. Na singlu je u ní uvedeno jméno Whistling Jack Smith, tedy Hvízdající Jack Smith. Několik studiových muzikantů pořídilo v roce 1967 nahrávku s lehce bizarním názvem I Was Kaiser Bill's Batman, tedy Byl jsem sluhou císaře Viléma.

To pískání obstaral John O'Neill, člen slavné vokální skupiny Mike Sammes Singers. Autory skladby jsou známí hitmakeři Roger Cook a Roger Greenaway. A producentem snímku byl Noel Walker, který vymyslel jméno Whistling Jack Smith. Nebo spíše si ho vypůjčil. Byl to totiž pseudonym amerického pěvce barytonového hlasu, který byl úspěšný hlavně ve dvacátých a třicátých letech minulého století.

Čtěte také

Nahrávka vyšla na singlu a stala se nečekaným hitem jak ve Velké Británii, tak v Americe i jiných zemích. Bylo nutné najít někoho, kdo by představoval Hvízdajícího Jacka Smitha. Nakonec se jím stal herec a komik, liverpoolský rodák Coby Wells, vlastním jménem Billy Moeller, bratr Tommyho Moellera, vedoucího člena kdysi úspěšné kapely Unit Four Plus Two.

Skladba má falešný konec – mužský hlas na albové verzi zakřičí „Oi“, „Hey“ na singlové verzi a melodie se znovu spustí s opakovaným refrénem a poté ztichne…

Podobný příběh nabízí o tři roky mladší výrazný mezinárodní instrumentální hit kolektivního Pana Bloe: Groovin´ With Mr. Bloe.

A ze stejného soudku je také úspěšné instrumentální zpracování slavné melodie Burta Bacharacha Alfie od hudebníka jménem Eivets Rednow. Přečtěte to jméno pozpátku a dostanete se ke jménu skutečného interpreta.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související