Medomet podle legendy vznikl díky chlapci, který si točil s taškou nad hlavou

První zástupci hmyzí skupiny příbuzné včelám se objevili asi před 100 miliony lety. Dokazují to zejména nálezy v barmském jantaru, staré zhruba 99 milionů let. První zmínky o včelařství pocházejí z doby bronzové, datují se tedy do roku 3000 před naším letopočtem.

Tehdy se včely chovaly v hliněných džbánech. Byly to spíše hliněné válce, které měly dvě zátky. Jedním otvorem včely do džbánu létaly, druhým se včelař dostal v době medobraní k dílu. „Buď včely vypudil kouřem, nebo je utopil,“ popisuje nejstarší způsob získávání medu šéfredaktorka časopisu Moderní včelař Marie Šotolová.

Plástve potom včelaři dávali do volských měchů, po kterých dupali, vymývali je, a tak získali med a taky medovinu.

Brť je dutina ve stromu, kde žijí divoké včely. Vznikla buď přirozeně, nebo ji v minulosti včelaři vydloubali. Když ji uřízli a přinesli domů, měli další druh úlu – klát, jinak řečený špalek. Lidé kláty zdobili a vyřezávali, takže to bylo malé umělecké dílo. Některé pocházejí i ze středověku.

Čtěte také

Dalším druhem historického úlu jsou košnice. Vyráběly se ze slámy a vyskytovaly se hlavně v německy mluvících zemích.

V roce 1865 Franz Hruschka poprvé předvedl, jak se dá pomocí odstředivé síly získat med z pláství. Žil také nějaký čas v Českých Budějovicích. „Říká se, že dal nějakému chlapci plástev v tašce, aby ji někam donesl. Ten si s ní začal točit nad hlavou a med odstředivou silou začal odkapávat,“ vypráví legendu vztahující se ke vzniku další včelařské pomůcky – medometu – Marie Šotolová. Je to jeden z nejčastějších exponátů v muzeích.

Švýcar Francois Huber patří k dalším včelařským vynálezcům. Žil na přelomu 18. a 19. století. V patnácti letech oslepnul, čtyřicet let se ale věnoval sledování včel. Dělal to zprostředkovaně přes svoji manželku a sluhu, kteří mu vše popisovali. Vymyslel úl, ve kterém se dalo listovat, říkalo se mu listovák. Ten se stal základem nejmodernějšího úlu, který je v současnosti nejrozšířenější na celém světě.

Rozhovor o dalších vynálezech, ale také pověrách spojených s vybavením úlů si poslechněte v magazínu Máme rádi zvířata.

Spustit audio

Související