Máslo rychle mizí z obchodů. Lidé se bojí, že ještě podraží, nebo ho bude nedostatek

6. září 2017

Fronty v obchodech, nebo prázdné regály. To je obraz posledních dní kvůli rekordně vysoké ceně másla. Lidé za něj zaplatí v průměru o desetikorunu více než v září loňského roku. Leckde ho proto nakupují ve velkém.

Je to znát třeba v mlékárenské podnikové prodejně v Českých Budějovicích. „Na pečení, na krémy, když ženy pečou a smaží, tak je to určitě nehorázná cena. Co jsem koukala, tak tady je máslo nejlevnější, proto sem chodím,“ říká paní Ludmila z Českých Budějovic, která si odnáší tři kostky másla.

Nechá si je v zásobě v mrazáku. „Myslím, že bude nedostatek másla, protože to šílenství ještě nenastalo. Buď ho bude nedostatek, nebo bude tak drahé, že si ženské rozmyslí, co si koupí na pečení,“ dodává.

Do stejného obchodu o chvíli později přišla i paní Marie, a to rovnou pro kilo. „Já si myslím, že to každý pocítí, hlavně ten, kdo má rád máslo jako já. Ráda z něj vařím i si ráda mažu chleba máslem,“ komentuje.

Za čtvrt kila másla teď v Českých Budějovicích zaplatíte v průměru 52 korun. Nejlevnější je z dovozu, polské nebo německé momentálně stojí 50 korun.

Obavy z nedostatku másla mírní ředitel největší tuzemské mlékárny Madeta Milan Teplý. A to i přesto, že poptávka po tomto sortimentu je nyní obrovská. „Já si myslím, že jsme lehce před vrcholem, že to kulminuje. Pak klesne cena na zhruba 46 korun a tam se to podle mého udrží. Dojde k dovozu a půjdou trochu pokrmové rostlinné tuky a ono se to vyrovná,“ vysvětluje.

Podle ministra zemědělství Mariana Jurečky vláda nemůže cenu másla nijak ovlivnit. Řekl to na letošním agrosalonu Země živitelka. „Česká vláda ani ministerstvo zemědělství nemá žádné regulatorní nástroje na ovlivňování ceny másla v České republice. Je potřeba říct, že výkupní cena mléka dramaticky nevzrostla. To, že nám roste cena másla, je dáno daleko vyšší globální poptávkou po másle a my nemáme žádný nástroj, jak to ovlivnit. Je to prostě trh, který tak funguje,“ uvedl.

Ministr Marian Jurečka naopak vyzdvihl, že stoupající výkupní cena mléka zemědělcům pokrývá náklady, a díky tomu už jsou v mírném zisku.

autor: mvo
Spustit audio