Malý Leonard se narodil o dva měsíce dřív. Se správným vývojem mu pomáhá Raná péče

8. listopad 2022 08:33

V Česku začal Týden rané péče. Kampaň se snaží zvýšit povědomí o tom, co zažívají rodiny, které vychovávají malé dítě s hendikepem, a jak se jim dá pomoci. Přímo domů za rodinami pravidelně dojíždějí poradkyně. Jejich pomoc potřebují i děti předčasně narozené, jako je třeba roční Leonard z Českého Krumlova.

Za malým Leonardem jezdí poradkyně Rané péče Lenka Obstová. „Dnes jsem ho zkoušela podporovat v tom, aby lezl. Tím se posilují správné svaly, které potom potřebujeme k chození. Také jsem kontrolovala, jak sleduje míček, jak používá zrak. Máme speciální hračky, které děti zaujmou,“ popisuje.

Leonard se narodil o dva měsíce dřív a poradkyně nejprve sledovaly především jeho zrak. „Ukazovaly jsme mu černobílé kontrastní obrázky, sledovaly, jestli na ně reaguje. Přes zrak se mohl vyvíjet dál, získávat další dovednosti. Potom jsme se zaměřily na pohybový vývoj, jestli se začíná správně otáčet ze zad na bříško, jestli jde do kleku, začíná lézt a teď už sledujeme, jestli správně stoupá,“ líčí Lenka Obstová.

O Rané péči se Leonardova maminka Lina Harasymenko dozvěděla přímo na neonatologii. Poradkyně pak začaly jezdit na pravidelné konzultace k nim domů. „Když jsme na začátku přijeli domů z nemocnice, on hodně brečel a já mu nedokázala vůbec nijak pomoc. Paní Lenka přinesla takové zajímavé kartičky, jenom to ho zklidňovalo. Já jsem mu je ukazovala pořád, jen tak se zabavil,“ vypráví Lina Harasymenko.

Čtěte také

Raná péče měla podle ní pro Leonardův vývoj velký přínos. „Myslím, že vývoj šel lépe, motorika se hodně zlepšovala. Já jsem třeba z nemocnice nevěděla, co vidí malé dítě, až od Rané péče jsem se dozvěděla, že vidí na začátku jenom tři barvy. A jejich kartičky a obrázky mu dávaly možnost víc pozorovat, všechno sledovat,“ pochvaluje si.

Poradkyně budou jejímu synovi pomáhat ještě do konce roku, pak už to nebude potřeba. „Je to škoda, my jsme zvyklí na paní Lenku i na hračky, Leošek ji má rád,“ komentuje Lina Harasymenko.

Až do neděle si pobočky Společnosti pro ranou péči po celém Česku připravily program, který představuje jejich činnost. Detailní výčet zájemci najdou na webu Týdne rané péče.

Spustit audio

Související