Madeta vyplatí drobné akcionáře

21. únor 2006

Největší mlékárenská firma v zemi Madeta, a.s., vytěsní drobné akcionáře. Za každou tisícikorunovou akcii jim na základě znaleckého posudku vyplatí 1269 korun.

O vyplacení drobných majitelů akcií požádal majoritní vlastník společnosti, akciová společnost Madeta Group. Jeho žádost schválila mimořádná valná hromada.

Společnost Madeta Group vlastní v současnosti 90,35 procenta akcií, jichž bylo vydáno více než 755.000 kusů. Zbylo část drží ostatní podílníci. Na jejich vyplacení bude hlavní akcionář potřebovat přes 92 milionů korun.

Základní kapitál Madety, dříve Jihočeských mlékáren, jejímž nosným výrobním programem je výroba přírodních sýrů, je 757,097 milionu korun. Na celkové produkci přírodních sýrů v zemi se společnost podílí zhruba pětinou. Její výroba zahrnuje celý mlékárenský sortiment od konzumního mléka, másla, tavených sýrů, jogurtů až po tvarohové speciality. Madeta provozuje osm závodů - v Českých Budějovicích, v Plané nad Lužnicí, Jindřichově Hradci, Prachaticích, Strakonicích, Českém Krumlově, Řípci a Pelhřimově.

Předloni firmě vzrostl zisk o téměř sedm milionů na 22,3 milionu korun. Výnosy se zvýšily o více než půl miliardy na 6,85 miliardy korun. Výsledky za loňský rok nejsou zatím známy.

Vytlačení podílníků umožňuje držitelům více než 90 procent akcií novela Obchodního zákoníku. Na jihu Čech tak rozhodli již například výrobce cihel Wienerberger cihlářský průmysl, písecký Jitex nebo největší tuzemský zpracovatele PET lahví Silon Planá nad Lužnicí.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio