Lyžařská střediska zaznamenala silný víkend

13. únor 2006

Zimní střediska v jihočeské části Šumavy o víkendu zaplnily stovky lyžařů. Na hory je zlákala bohatá sněhová nadílka, v neděli hezké počasí či sportovní závody. Největší nápor zažil zřejmě Zadov na Prachaticku, kde se v neděli jel 21. ročník Šumavského skimaratonu za účasti 1000 lyžařů. Do areálů také dorazily rodiny s dětmi, kterým v některých okresech začaly jarní prázdniny.

Na zadovské kopce připadlo od pátku do soboty více než 20 centimetrů sněhu. Nyní ho zde leží kolem jednoho a půl metru. Vytrvalé sněžení však komplikuje správcům střediska údržbu sjezdovek. Situace by se podle nich měla zlepšit začátkem týdne, kdy meteorologové předpovídají mráz. "V sobotu i přes nepříznivé počasí lyžovalo zhruba 1100 lidí. Dnes byla návštěvnost na svazích o něco lepší," řekl v neděli ČTK vedoucí lyžařského areálu Zadov Luděk Sáska. V provozu jsou všechny vleky a sjezdovky, jezdí i sedačková lanovka na Churáňov.

"Návštěvnost byla dobrá, za oba dva dny tak asi 3500 lidí," řekl ČTK Antonín Kolář ze Skiareálu Lipno. Středisko podle něj nadále nabízí vynikající sněhové podmínky se zhruba 120 centimetry sněhu, v provozu jsou vleky s celkovou přepravní kapacitou 7700 osob za hodinu. "V neděli se tu jel i Šumavský pohárek v obřím slalomu žactva. Zúčastnilo se jej 120 dětí," dodal Kolář. Lyžařům podle něj přálo počasí, které bylo hlavně v neděli slunečné.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio