On-line přenos, pieta s hudbou a památeční šperk s popelem. Zájem o služby zvířecích krematorií roste

17. únor 2024 08:17

Loučení s blízkým členem rodiny po jeho úmrtí je vždy obtížné. Podobně těžce nesou majitelé domácích zvířat odchod svých mazlíčků. Důstojné rozloučení s nimi nabízí v Česku několik firem. O služby zvířecích krematorií je rok od roku větší zájem.

Zájem o služby zvířecího krematoria ve Strakonicích se od léta loňského roku zdvojnásobil. V lednu se tu se svými domácími mazlíčky rozloučilo šedesát lidí. Většina z nich nechce jen pouhé zpopelnění.

V krematoriu je proto speciální místnost pro pietní rozloučení. „Tady zvířátko převezmeme, můžeme k tomu pustit relaxační hudbu, nebo si klienti přinesou vlastní, můžeme tu promítnout fotografie. A pak mohou on-line sledovat tu kremaci,“ popisuje jednatel Radek Vondrášek.

Mnoho klientů pohřební služby si pak odnáší nejen urnu s popelem zvířete. „Je zájem třeba o památeční šperky, do kterých se symbolicky vsype trocha popela,“ říká pracovnice strakonického Akrematoria Jindřiška Koláříková.

Lidé se v krematoriích loučí především se psy a kočkami, ale výjimkou nejsou ani jiná zvířata. „Měli jsme tady potkany, morčata, zakrslé králíčky. Nejmenším zvířátkem byl asi ježek bělobřichý, největší byl irský vlkodav, který vážil zhruba osmdesát kilogramů,“ vzpomíná Jindřiška Koláříková.

Čtěte také

V Česku funguje několik zařízení, která tento druh pohřebních služeb zajišťují. „V České republice je aktuálně devět zvířecích krematorií a další dva projekty, v Českých Budějovicích a Ostravě, jsou připraveny k otevření. Dále funguje několik pohřebních služeb nebo poboček, které zvířátka svážejí do domovských krematorií,“ doplňuje ředitel krematoria v České Lípě v Libereckém kraji Lukáš Illek.

„Zvířecí krematoria jsou tady téměř dvacet let a dneska už je to naprosto standardní služba. Zvířátko si člověk může uložit i na svém pozemku, ale musí splnit hygienické podmínky a dodržet například předepsanou vzdálenost od zdrojů pitné vody,“ doplňuje.

Povolený zvířecí hřbitov na jihu Čech je v Písku nebo v Trhových Svinech. Nelegální se nachází v Českých Budějovicích.

Spustit audio

Související