Lidí, kteří mají onemocnění covid-19 podruhé, přibývá. Kolik jich ve skutečnosti je, nikdo neví

23. leden 2021 14:00

Někteří lidé onemocněli covidem-19 opakovaně. Jedním z nich je i kustod fotbalového klubu Dynamo České Budějovice. Hygienici takové případy systematicky neevidují, protože na to nemají kapacity. Sledování takovýchto pacientů by ale podle nich mohlo být velmi užitečné.

Kustod FC Dynamo České Budějovice Radomil Procházka je díky svému zaměstnání testovaný na covid někdy i třikrát týdně, vždy před každým fotbalovým zápasem. Už jednou měl pozitivní nález, ovšem s tím, že první test byl negativní a až druhý byl pozitivní. A projevilo se to i ve zdravotním stavu zimnicí. Později zjistil, že se onemocnění vrátilo.

„Osmého ledna byl test před dalším utkáním a byl jsem zase pozitivní. Mě ale už nic nebylo, tak jsem si došel na druhý test, jestli je to pravda a potvrdilo se to. Byl jsem spíš naštvaný, deset dní jste doma a když vám opravdu nic není, tak je to divné,“ vzpomíná Radomil Procházka.

Ucelené informace o pacientech, kteří onemocnění prodělali několikrát, nikdo v Čechách nemá. Potvrdila to i ředitelka Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová:

„Vím z ISINu, to je informační systém hlášení infekčních nemocí, jenom to, že jsou hlášeny desítky případů hlášeny v rámci celé České republiky. V našem kraji například hlášené nějaké reinfekce hlášené nemáme. Já o nich vím jenom ze svého okolí, protože jsou to přátelé, známí, kteří onemocněli. Myslím si, že k tomu dochází, ale tím, že nemáme kompletní informace, tak nemůžeme spolehlivě říct, kolik těch reinfekcí tady v kraji máme.“

Kvetoslava Kotrbová tvrdí, že registrace takových pacientů by se měla dělat. Podle ní by lékaři získali další užitečné informace. Je totiž otázkou, zdali ony nové nákazy jsou skutečně reinfekcemi, tedy skutečnými opakovanými infekcemi tím samým koronavirem jako před tím, nebo je to úplně nová infekce.

S evidencí těchto pacientů by podle hygieniků mohli pomáhat obvodní lékaři, kterým lidé onemocnění hlásí.

Celou reportáž Jitky Cibulové Vokaté si poslechněte online, nebo si ji stáhněte do svých mobilů a počítačů k pozdějšímu poslechu.

Spustit audio