Lidí bez práce na jihu Čech ubylo, kraj měl druhou nejnižší nezaměstnanost v republice

7. červenec 2020 18:12

Přes 12 a půl tisíce uchazečů o zaměstnání v červnu evidovala kontaktní pracoviště úřadu práce na jihu Čech. Nezaměstnanost klesla, o práci v kraji žádalo zhruba o třetinu méně lidí než v květnu.

„Podíl nezaměstnaných na obyvatelstvu v Jihočeském kraji meziměsíčně poklesl o jednu desetinu procentního bodu na hodnotu 2,8 procenta. Z pohledu meziročního porovnání Jihočeský kraj eviduje podíl nezaměstnaných vyšší o 1,1 procenta,“ uvedl ředitel odboru zaměstnanosti úřadu práce v Českých Budějovicích Jiří Beran.

Lidí bez práce ubylo v pěti okresech jižních Čech. „Nejvýraznější pokles jsme evidovali na Českokrumlovsku, přesto má právě tento okres i nadále nejvyšší podíl nezaměstnaných v hodnotě 4,5 procenta. Naopak nejnižší počet nezaměstnaných je evidován v okrese Jindřichův Hradec, a to 2,2 procenta,“ upřesnil Jiří Beran.

Na konci června úřad práce v Jihočeském kraji evidoval 18 tisíc volných pracovních míst. Nejvyšší poptávka je nadále v oblasti strojírenství, firmy mají zájem i o řidiče v dálkové dopravě. „Ta struktura se dlouhodobě nemění, samozřejmě zvýšená poptávka byla i po sezónních profesích. Podíl nezaměstnaných by se mohl mírně zvýšit v souvislosti s evidováním části čerstvých absolventů škol,“ doplnil Jiří Beran.

Jihočeský kraj měl druhý nejnižší podíl nezaměstnanosti v rámci České republiky. Ze všech čtrnácti krajů byla nezaměstnanost nižší jen v Pardubickém kraji.

autor: Anna Vrhelová
Spustit audio

Související