Lidé v Prachaticích a okolí znovu nasadili roušky. Bez nich se mohou pohybovat jen venku a doma

30. červenec 2020 07:38

Bezpečnostní opatření nařídili hygienici pro Prachaticko. Na jedné z místních ubytoven je totiž ohnisko koronaviru. Obyvatelé Prachatic, ale třeba i Volar nebo Netolic, musí nosit roušky ve všech vnitřních prostorách mimo bydliště.

Připomíná to i hlášení místního prachatického rozhlasu. Turista Petr Nedbal nevěří svým uším. „Včera jsme dorazili do Prachatic a dozvěděli jsme se, že nastala stejná situace jako v Moravskoslezském kraji. Chtěli jsme přírodu a volně žít, tak jsme jeli na druhý konec republiky, a tady je to samé,“ říká.

V prachatickém muzeu tak nově musí mít roušku i pokladní Růžena Vejvodová. „I když tu není žádný návštěvník, my musíme mít stále nasazené roušky,“ potvrzuje.

Václav Gajdoš z Libínského sedla opatření vnímá jako správné rozhodnutí. „Je to v pořádku, protože se to tady rozmohlo hodně a je třeba si dávat pozor,“ komentuje.

Nařízení chápe i provozovatel čerpací stanice Petr Grulich. „Je to nepříjemné, ale je to nutné zlo. Už po těch třech měsících byli lidé znechucení, ale teď to vzali zodpovědně,“ popisuje.

Nakažení jsou na jedné z ubytoven. „Mohou vyjít jenom v případě, že si jdou zakouřit, a vždy je přítomen koordinátor, který dohlédne na to, aby se vrátili zpátky na ubytovnu, aby nechodili mezi lidi,“ uvádí starosta Martin Malý. Turisté a občané Prachatic se proto podle něj nemusí znepokojovat.

autor: Anna Vrhelová
Spustit audio

Související