Lidé nechápali, proč odchází z Prahy do Jindřichova Hradce. Jiřího Langera tu ale čekal aktivnější život

6. leden 2017

Jiří Langer, který se narodil v roce 1947, si v životě vyzkoušel nejednu profesi. Když o tom vypráví, většinou vždycky skončí větou: „Bylo to fajn a rád na to vzpomínám.“

Ať už byl rekvizitářem a později vedoucím výpravy v někdejší Československé televizi, pracoval pro dnes už zaniklou politickou stranu nebo organizoval kulturní akce pro Prahu 2000, vždycky a všude si dokázal najít dobré kolegy a přátele.

Ostatně, když se v roce 2001 vrátil se ženou Sabinou do Jindřichova Hradce do domu, kde míval jeho dědeček koloniál, fungovala jejich Galerie Inspirace tak trochu jako informační centrum. Potřebujete na někoho kontakt? Doslechli jste se o zajímavé akci a chcete znát podrobnosti? V Langerově domě to určitě budou vědět!

Jeden z nejhezčích a nejstarších hradeckých domů na náměstí Míru, zdobený vzácnými sgrafity, byl zřejmě jedním z důvodů, proč se Langerovi do Hradce přestěhovali. „Když skončila moje práce pro Prahu 2000, rozhodovali jsme se co dál,“ vzpomíná Jiří Langer. „Hradec nás lákal, jeho okolí jsme měli vždycky rádi a navíc se v našem domě uvolnil byt. Pražští přátelé nám to rozmlouvali a vůbec nechápali, proč chceme žít na malém městě. Přece ještě nejste tak staří, říkali nám. Mysleli, že už se chystáme na důchod!“

Místo odpočinku tu na Langerovy čekal ještě aktivnější život než v Praze. Založili a provozovali v rodovém domě galerii, vydali pět úspěšných regionálních knih o starém Hradci, ujali se správy zámeckého mlýna a jeho výstavního programu, organizovali hudební a divadelní akce a začali pracovat s místním ochotnickým divadelním spolkem Jablonský.

Když se někdy Jiřímu Langerovi přece jen zasteskne po rodné Praze, zajede do divadla nebo na výstavu, ale na velkou nostalgii nemá čas ani povahu. Doma už je dnes definitivně v Hradci, kde má spoustu přátel.

„Lidé někdy potřebují, aby je někdo trochu postrčil, ale pak se rádi přidají. Někdy slyším i taková velká slova, že tady všemi těmi kulturními aktivitami budujeme občanskou společnost. Já bych to takhle vzletně nikdy neřekl – ale nakonec, jestli to tak někdo vnímá, proč ne,“ uzavírá.

Vyprávění galeristy a divadelníka Jiřího Langera si poslechněte v pořadu Jihočeši.

autor: Hana Soukupová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.