Lidé dnes mohou sledovat částečné zatmění Měsíce

16. červenec 2019 11:58

Pozorování pro veřejnost si připravili také astronomové z hvězdárny v Jindřichově Hradci. Zatmění začne kolem deváté hodiny večer a jeho hlavní fáze nastane půl hodiny před půlnocí. 

Měsíc bude půl hodiny před půlnocí zakrytý zemským stínem ze 65 % a měl by mít načervenalou barvu. Ke sledování jevu nejsou potřeba žádné speciální pomůcky. 

„Člověk si musí jen najít dobrý jihovýchodní obzor, kde nebudou vadit domy, stromy a podobně, protože měsíc bude vycházet a bude velmi nízko nad obzorem. Lépe si člověk zatmění vychutná mimo města a obce, kde se hodně svítí a je velké světelné znečištění. Je to především kvůli zabarvení stínu, do kterého se měsíc noří,“ vysvětlil Pavel Suchan z Astronomického ústavu Akademie věd.

Hlavu vzhůru ke hvězdám

Hvězdárna v Jindřichově Hradci se právě opravuje, ale částečné zatmění Měsíce lidé můžou pozorovat na terase Domu dětí a mládeže od 21 hodin do jedné hodiny po půlnoci. V devět hodin večer také začne veřejné sledování zatmění v planetáriu táborské knihovny.

7 milionů skutečných fotografií vesmíru tvoří unikátní film, který uvádí budějovická hvězdárna

Saturn, jak ho zachytila sonda Cassini

Skutečné záběry kosmické sondy Cassini-Huygens, která dvacet let putovala sluneční soustavou až k planetě Saturn, ukazuje unikátní dílo amerického režiséra Stephena van Vuuerena.

„Zatmění měsíce jsou vzácnější než zatmění slunce, ale tím že jsou pozorovatelná vždy na celé polokouli, tak zatmění měsíce vidělo více lidí. Kromě vlastního zatmění můžeme na obloze pozorovat také dvě velké plynné planety Jupiter a Saturn a náznaky Mléčné dráhy,“ uvedl astronom Lumír Honzík.

Měsíc vstoupí do polostínu v 20:43:53, částečné zatmění začne v 22:01:43. Střed zatmění nastane v 23:30:44., konec částečného zatmění přijde na řadu v 0:59:39 a nakonec v 2:17:36 Měsíc vystoupí z polostínu

Další zatmění měsíce, takzvané polostínové, se na obloze odehraje příští rok v lednu.

autor: Český rozhlas
Spustit audio

Související