Legendární country kapela Taxmeni vystoupí v budějovickém rozhlase

7. květen 2014

V úterý 13. května ve Studiovém sále Českého rozhlasu České Budějovice zahraje country skupina Taxmeni. Po věhlasné country kapele KTO se Jihočechům představí další česká legenda tohoto žánru. Veřejná nahrávka rozhlasového pořadu začíná v 19 hodin.

Taxmeny založil Jaroslav Čvančara z bývalých členů kapel The Plainsmen a Stonewall-Jackson v podzimních dnech roku 1970. Jaroslav Čvančara pochází ze známé filmařské rodiny, je mužem několika profesí – historikem, spisovatelem a hudebníkem (hraje na pětistrunné banjo). Zpočátku byli ovlivněni hudební Amerikou a žánrovou směsicí country, folku a bluegrassu, s níž uspěli v celostátním finále Porty. Postupně si však Taxmeni vytvořili specifickou stylovou tvář až směrem k tzv. military country z vlastní autorské tvorby s písničkami zahrnujícími příběhy československých vojáků za druhé světové války.

V politických poměrech zvláště v druhé polovině sedmdesátých let neměli Taxmeni rozhodně na růžích ustláno a museli se – podobně jako Greenhorns nebo Rangers – přejmenovat na Krajánky. „Tehdy jsme pod tlakem režimu neměli sílu dál pokračovat a musel jsem kapelu nakonec rozpustit,“ vzpomíná Jaroslav Čvančara. Naštěstí za nějakou dobu Taxmeni opět v pozměněné sestavě činnost obnovili a mohla tak třeba spatřit světlo světa pozoruhodná cyklická alba „Calamity Jane“.

Název mají od Beatles
Dědečkovy hodiny, Z pastvin velkoměsta, Sestřelen, Most u Remagenu, Buráky, instrumentálka Kopec bot a řada dalších – to jsou skladby z klasického repertoáru Taxmenů, který U Tří lvů také předvedou. Coby Taxmeni, s nimiž natáčeli ve studiu Yvonne Přenosilová, Jiří Suchý, Jiří Hrzán, ale i Luděk Sobota, do českobudějovického rozhlasového studia přijedou 13. května zkušení harcovníci v oblasti moderní české country hudby: kromě kapelníka a banjisty Jaroslava Čvančary kytarista a zpěvák působivého basbarytonu Vratislav Vyskočil, baskytarista Pavel Kaiser, kytarista Milan Krištov, klávesista Jindřich Vrbenský, kytarista a zpěvák Karel Mrkvička a bubeník Luděk Kodrle.

Jakkoliv si Taxmeni svůj název vypůjčili od Beatles a jejich songu o výběrčím daní, v onen avízovaný májový večer posluchačům nic brát nebudou – naopak je naplní radostí z velmi příjemné muziky.

Vstup na koncert je volný, vstupenky je možné vyzvednout hodinu před začátkem na recepci Českého rozhlasu České Budějovice v ulici U Tří lvů 1.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.