Kutálí se ze stolu, visí z lustru, obsadila šachovnici. Na jindřichohradeckém zámku se splašila vejce

15. duben 2022 08:12

Na zámku v Jindřichově Hradci se splašila vejce! Návštěvníci je můžou vidět i na místech, kde by je rozhodně nečekali. Kraslice se proměnily třeba ve slunečník a maskují se i do podoby napoleonské čepice. Velikonoční instalace má hlavně pobavit.

Výstava Splašená vejce ozvláštnila prohlídkovou trasu v pokojích Adamova stavení. „Celý ten koncept vymyslel můj předchůdce, my letos po dvouleté nucené pauze rozjíždíme jedenáctý ročník. Je to jediná příležitost v roce, kdy si můžeme dovolit v interiérech si trochu hrát,“ říká kastelán zámku v Jindřichově Hradci Jan Mikeš.

Pokoje zámku letos ozdobí na 800 vajec, kutálí se třeba ze stolu nebo visí z lustru. „Návštěvníci uvidí několik druhů, od největších pštrosích přes vejce od hus, kachen, samozřejmě slepic až po vejce od perliček a nejmenší křepelčí,“ popisuje kastelán.

Návštěvníky nečeká pohled na tradičně zdobené barevné kraslice, vyfouknuté skořápky jsou totiž většinou zlaté a černé, aby ladily s interiérem. Pobavit mají hlavně kompozice. Některé se několik let nezměnily. „Je to například kompozice, která spočívá v tom, že na stole vidíme celou řadu vajec různých velikostí a na konci je volské oko,“ ukazuje Jan Mikeš.

Podobnou stálicí jsou vaječné šachy v hlavním zámeckém salonu. Někde musí být návštěvník více všímavý. „Například tady na obraze Jáchyma a Zachariáše z Hradce bude na ručce jednoho z nich přilepené vajíčko. To je jeden z drobných vtípků, kterých jsme připravili několik,“ prozrazuje kastelán.

Vejce na nejrůznějších místech a v kompozicích, které jsou někdy karikující a mají vyvolat úsměv, budou interiéry Adamova stavení a rondelu na jindřichohradeckém zámku zdobit od Velkého pátku do 24. dubna.

Spustit audio

Související