Krumlovská masopustní koleda se nese ve znamení hmyzu

16. únor 2015

Koledníci, dělostřelci a spousta masek budou řádit v Českých Budějovicích a v Českém Krumlově. V obou jihočeských městech je masopust v tradičním čase – tedy v úterý před popeleční středou.

V Českých Budějovicích mají lidé šanci vidět od 16 hodin na hlavním náměstí hned několik druhů koled. Z Doudleb přijede mládenecká růžičková a slaměná koleda. Ty se od sebe liší různou podobou klobouků. Růžičkoví koledníci mají na klobouku 365 růžiček. Ženatí muži mají ten klobouk pouze slaměný.

K nim se přidá ještě mečová koleda v podání Jihočeského souboru písní a tanců Úsvit. Koledníci budou vytáček kolečka no a pro radost si občas vystřelí masopustní dělostřelci.

Školy mívaly na koledu „prázdno“

Už v době rakousko-uherské monarchie byly masopustní průvody celospolečenskou událostí. Končila jimi plesová sezona. V průvodu chodívalo velké množství masek a na ně se chodily dívat davy lidí.

Dokonce národní školy mívaly „prázdno“, aby děti nepřišly o podívanou. Původně pořádali tyto průvody Němci. Na jejich tradici zkoušeli v 50. letech navázat tehdejší vysokoškoláci, masopust se ale vrátil do města až v roce 1990. Letos už jde po pětadvacáté.

V Českém Krumlově začíná koleda v 16 hodin u schodů před kostelem svatého Víta. V koledě půjdou především žáci Základní umělecké školy a studenti Střední uměleckoprůmyslové školy Svaté Anežky. Tento průvod ozvláštňují originální masky, které vznikají přímo v ateliérech obou škol.

Letos to budou masky ze života hmyzu, tedy brouci, vážky, gigantický i docela malý pavouk křižák, brouci roháči, kudlanky nábožné, pestrý motýl, dobromyslný čmelák. V dřívějších letech Krumlovem procházely masky Egypťanů, vynálezců, zvířat ze Šumavy, domorodců z Afriky nebo barokní postavy inspirované malbami z maškarního sálu.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio