Kruhový objezd na Okružní v Budějovicích dostane nové odbočovací pruhy

11. duben 2018 12:05

Nové odbočovací pruhy na kruhovém objezdu v Okružní ulici v Českých Budějovicích podle vedení města uleví dopravě. V současné době musí řidiči přijíždějící od Pražské a Rudolfovské ulice dávat přednost a často stát v kolonách.

Přednost mají auta mezi centrem Českých Budějovic a dálnicí D3. „Stejně tak plynule mohou projíždět auta od dálnice nebo od Jindřichova Hradce ve směru do centra,“ potvrzuje Stanislav Vorel z odboru dopravní policie.

Naopak auta, která na velký kruhový objezd přijedou od Pražské ulice a od Rudolfovské, musí dávat přednost a někdy stát v kolonách. Dopravě by měly ulevit nové odbočovací pruhy.

„Z naší strany byly požadované drobné úpravy svislého dopravního značení, ale nejmarkantnější změna je, že by se měl dobudovat bypass ve směru od Rudolfovské ulice na Prahu,“ říká Stanislav Vorel.

Budování přídavných odbočovacích pruhů požaduje také radnice. „Já bych chtěl, aby to Ředitelství silnic a dálnic řešilo bypassy, aby ti, kteří jenom odbočují, nemuseli čekat. „Myslím, že se zrychlí celá doprava. Dokonce jsem přesvědčený, že se poslední úpravou situace zhoršila. Křižovatka v původním stavu, jak ji všichni znali, byla považována za jednu z nejlépe vyřešených,“ uvádí náměstek primátora František Konečný.

Současná úprava platí od loňského podzimu, tedy od otevření části dálnice D3. Podle Stanislava Vorla z odboru dopravní policie je jediná možná pro zvládnutí zhruba 35 tisíc aut denně, která tudy nejčastěji projíždějí mezi centrem města a dálnicí.

Nicméně stavbu nových odbočovacích pruhů, takzvaných bypassů, které umožní autům plynulý průjezd, Ředitelství silnic a dálnic připravuje. „Připravujeme vybudování bypassu směrem k D3, tedy směrem na Lišov. Jedná se o nejzatíženější dopravní směr,“ potvrzuje mluvčí Jan Rýdl.

Tento bypass by měl být hotový ještě letos. Město požaduje také nový odbočovací pruh ve směru od Pražské třídy do centra. V cestě mu zatím stojí dopravní napojení k zahradnictví.

Nejsilnější dopravní špičky zažívají podle Stanislava Vorla řidiči na téhle kruhové křižovatce, ale i na dalších místech v krajském městě, v pondělí ráno a v pátek odpoledne.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio

Související